Home / Nieuws / Festivals / ‘Vincent’ van Christophe Van Rompaey naar Locarno

‘Vincent’ van Christophe Van Rompaey naar Locarno

 

LOCARNO/BRUSSEL, 13 juli 2015. ‘Vincent’, de nieuwe speelfilm van Christophe Van Rompaey naar een scenario van Jean-Claude van Rijckeghem, krijgt zijn wereldpremière op de 69e editie van het Internationaal Filmfestival van Locarno (3-13 augustus). Op 12 augustus wordt de film met o.a. Spencer Bogaert, Barbara Sarafian, Geert Van Rampelberg en de Franse actrice Alexandra Lamy er in openlucht vertoond op de befaamde Piazza Grande. Bij ons is het tot 31 augustus wachten om de film in de bioscoop te gaan bekijken. De met een VAF Wildcard bekroonde korte film ‘Umpire’ van Leonardo Van Dijl vinden we terug in de ‘Pardo di Domani’ competitie van het Festival.

Het is sinds ‘Any Way the Wind Blows’ in 2003 geleden dat er nog een Vlaamse film op de Piazza Grande stond geprogrammeerd. Bij goed weer troepen er ruim 10.000 festivalgangers samen om er zowel nieuwe als klassieke films te bekijken. Het is een unieke belevenis.

 

Spencer Bogaert speelt de rol van de 17-jarige Vincent, een geboren wereldverbeteraar die de groene revolutie predikt. Hij jaagt zijn familie meermaals de gordijnen in doordat hij koste wat het kost hun ecologische voetafdruk wil verkleinen. Hij overtuigt zijn impulsieve tante Nikki om hem mee te nemen naar Frankrijk. Nikki grijpt haar kans om haar jonge neef het leven van de zonnige kant te laten zien, maar Vincent is vastbesloten om in Parijs een drastische protestactie te ondernemen.

Naast Bogaert zien we o.a. Barbara Sarafian (‘Aanrijding in Moscou’), Geert Van Rampelberg (‘De behandeling’), Kimke Desart (‘Lost Persons Area’, ‘Hasta la vista’) en de Franse actrice Alexandra Lamy (‘Retour chez ma mère’, ‘Ricky’). Spencer Bogaert, die we eerder al bezig zagen als Frikke in ‘Labyrinthus’, trok begin dit jaar naar British Columbia om er mee te spelen in de Amerikaanse productie ‘The Solutrean’ van regisseur Albert Hughes (‘Menace II Society’, ‘From Hell’).

‘Vincent’ brengt een aantal mensen terug bijeen die eerder samen aan Aanrijding in Moscou werkten. Zo is er scenarist-producent Jean-Claude van Rijckeghem die ook tekende voor de scenario’s van o.a. ‘Adem’ (samen met Hans Van Nuffel), ‘Brasserie Romantiek’ (met Pat Van Beirs) en het langverwachte ‘Zagros’ (met Sahim Omar Kalifa). Verder is er regisseur Christophe Van Rompaey die ondertussen o.a. de Nederlandse speelfilm ‘Lena’ en een aantal afleveringen van de tv-serie ‘Voor wat hoort wat’ regisseerde. Ook terug van de partij is Barbara Sarafian, die we ondertussen op televisie bezig hebben gezien in o.a. ‘Tegen de sterren op’, ‘Clan’ en ‘In Vlaamse velden’, alsook in speelfilms als ‘Rundskop’, ‘Allez Eddy!’ en binnenkort ‘Everybody Happy’. Ook producent Dries Phlypo (‘Adem’, ‘Brasserie Romantiek’, ‘Trouw met mij’, ‘Zagros’) is terug van de partij.

David Williamson tekende voor de fotografie van ‘Vincent’, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. De muziek is van Nicolas Repac. Distributeur Paradiso Filmed Entertainment brengt de film op 31 augustus uit in de Belgische bioscopen. Ook voor Frankrijk en Zwitserland staat er in dit stadium al een release gepland. Wat de internationale verkoop betreft, wordt de film vertegenwoordigd door het in München gevestigde Beta Cinema.

©Michael Smits

Ook de korte film ‘Umpire’ waar regisseur Leonardo Van Dijl eerder een VAF Wildcard mee won, heeft een uitnodiging voor Locarno op zak. ‘Umpire’ is er te zien in de Pardo di Domani competitie. Met zijn aan de LUCA School of Arts gemaakte masterfilm toont de jonge regisseur de leegte aan die coach Jeremy P. achterlaat in het leven van de 14-jarige tennisbelofte Axelle D. wanneer zijn aanhouding verlengd wordt. In de hoofdrollen zien we o.a. Benjamin Ramon, Lilith Kempynck, Mirthe Tavernier en Alexandra Lymarev. De muziek is van Senjan Jansen.

 

‘Vincent’ is een productie van het Gentse A Private View, in coproductie met Les films de la Croisade en Les Enragées in Frankrijk. De film kon rekenen op steun van het VAF. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders in de speelfilm.

Zie ook : 

Trailer ‘Vincent’

Christophe Van Rompaey op de set van ‘Vincent’

Leonardo van Dijl over ‘Umpire’

‘Umpire’ van Leonardo van Dijl

 

Bekijk ook

Deze Vlamingen hebben een nominatie te pakken voor Les Magritte du Cinéma

Vrijdag werden in Brussel door de Académie André Delvaux de nominaties bekendgemaakt voor de negende …