Home / Nieuws / In de zalen / Vlaamse acteurs schitteren in het Frans

Vlaamse acteurs schitteren in het Frans

Ja, het was een klein relletje, niet zo lang geleden, toen Wim Willaert en Veerle Baetens allebei met een Magritte bekroond werden.  Een heel charmant gebaar van de Franstalige filmgemeenschap die daarmee wellicht deels haar sympathie uitdrukte voor de Vlamingen die de moeite doen om zich in het Frans uit te drukken.  Dat Joëlle Milquet dat gebaar anders interpreteerde, was een klein beetje triest, maar geen drama.  En de stroom blijft aanhouden.  Deze week kan je Veerle Baetens alweer bezig zien in een uitstekende Franse film en ook Sam Louwyck doet nog maar eens een Franstalige rol in een eveneens zeer aan te raden film.

Of Veerle en Sam het nu in het Nederlands, het Engels of het Frans doen, het maakt niet uit, talent laat zich niet door een taalbarrière tegenhouden.  Veerle heeft intussen enkele rollen in het Engels gedaan, maar het Frans ligt haar misschien zelfs nog beter.  Ronduit geweldig en hoogst verleidelijk was ze, eerder in ‘Un début prometteur’, de film waarvoor ze een Magritte won.  Los van het feit dat het straf was wat ze daar als Vlaamse neerzette in een Franstalige film, was dat gewoonweg een zeer goeie vertolking.  Prijs terecht dus.

En ook in ‘Des nouvelles de la planète Mars’ is ze weer indrukwekkend.  Al speelt ze dit keer maar een bijrol.  De hoofdrol in deze Franse film van regisseur Dominik Moll wordt gespeeld door François Damiens, een Franstalige Belg die iedere filmliefhebber intussen dient te kennen, na zijn indrukwekkende recente rollen in ‘Le tout nouveau testament’, ‘Les cowboys’ en ‘La famille Bélier’.  Damiens draait al jaren mee in de filmbranche.  Maar in Frankrijk is hij vooral wereldberoemd dankzij een verborgen-camera programma dat hij jaren heeft gedaan. Hij is trouwens van plan om met Benoit Mariage een langspeler te draaien die volledig uit verborgen-camera sketches zal bestaan.

Hij speelt een man die de greep op zijn leven aan het verliezen is.  Het is alsof iedereen in zijn omgeving, en de hele wereld eigenlijk, aan het doorslaan is.  Voor Philippe Mars, zo heet zijn personage, is het dweilen met de kraan open.  Een hopeloze opdracht dus. Vandaar wellicht dat hij in zijn dag-en nachtdromen in de ruimte ontsnapt en als astronaut op de wereld toeziet.  Een van de figuren die in zijn leven opdaagt is een milieuactiviste die zijn zoon tot terroristische aanslagen wil aanzetten.  Een rol gespeeld door Veerle Baetens. Zo hebben we haar nog nooit gezien.  En alweer is ze zeer overtuigend.  ‘Des nouvelles de la planète Mars’ is een zeer goeie film waar we het label ‘aanrader’ of zelfs ‘must’ durven op te plakken.

En hetzelfde kan gezegd worden van ‘Keeper’, het indrukwekkende langspeelfilmdebuut van Guillaume Senez.  In deze tedere en ontroerende prent heeft Senez het over een smoorverliefd tienerkoppeltje dat de pret verstoord ziet, wanneer het meisje opeens zwanger blijkt. Guillaume Senez doet het met Zwitserse en Franse acteurs, maar ook met mensen van bij ons.  Bij de ouders herkennen we Catherine Salée, die u mag kennen van Gouden Palm-winnaar ‘La Vie d’Adèle’, waar ze ook al een moeder speelde en van ‘La Tête Haute’, de film die vorig jaar het Filmfestival van Cannes mocht openen.  Ook in ‘Deux jours, une nuit‘ van de gebroeders Dardenne was ze te zien. De papa is Sam Louwyck, Vlaams acteur die vorig jaar nog de Vlaamse cultuurprijs kreeg nadat hij eerder een hoofdrol had gespeeld in ‘Le Meraviglie’, een film die in Cannes de Grote Prijs van de Jury kreeg. Momenteel staat hij op de set van de eerste langspeler van Gilles Coulier, de maker van ‘Bevergem’. ‘Cargo’ heet die film.  In ‘Keeper’ speelt Louwyck dus de vader van de jongen. Hij is voetbaltrainer en stoomt zijn zoon klaar voor een carrière bij een topclub. Maar het jonge vaderschap van de jongen zou wel eens die plannen kunnen doorkruisen.

Sam Louwyck is nu ook nog te zien in ‘Le chant des hommes’, een andere Franstalige film waarin hij de Brusselse priester speelt die zijn kerk ter beschikking stelt van mensen zonder papieren die een hongerstaking organiseren om aan papieren te geraken. Verder kan je Sam zien in ‘Belgica’, en op tv in ‘Eigen kweek’ en op la Une van de  RTBf in ‘La trêve’.  En heel recent zat hij natuurlijk ook nog in ‘D’Ardennen’. 

Een andere Franstalige Belgische film die je absoluut moet zien is ‘Les premiers, les derniers’ van Bouli Lanners. De enige Belgische film die een officiële selectie voor de Berlinale in de wacht sleepte en die er bovendien twee prijzen won.

En nu we het toch over Franstalige landgenoten hebben.  Als je zin hebt om eens goed te lachen, dan is Benoit Poelvoorde altijd een oplossing. Hij is momenteel te zien in ‘Saint-Amour’. Gerard Depardieu speelt zijn vader. Ook al kan hij er twee keer in.  Geweldig grappig.  Maar helaas alleen uit in Franstalig België. Gelukkig is Brussel Franstalig.

 

 

 

Bekijk ook

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch maken een film!

Regisseur Felix van Groeningen werkt samen met zijn vriendin Charlotte Vandermeersch aan de verfilming van …