Vlaamse documentaires in de kijker tijdens FIPADOC!

Vlaamse documentairemakers en hun films worden in de schijnwerpers geplaatst op het internationale documentairefestival FIPADOC (Biarritz, 17-23 januari).
ALL-IN van Volkan Üce maakt deel uit van de Internationale Competitie van FIPADOC en daarnaast is er een speciaal focusprogramma over de Benelux. ALL-IN (2021, prod. Cassette for timescapes) volgt Ismail en Hakan, die aan de slag gaan in een gigantisch all-inclusive hotel aan de Turkse Rivièra. De film was in het voorjaar van 2021 te zien op CPH:DOX en Hot Docs en werd sindsdien geselecteerd voor verschillende internationale documentairefestivals. Op FIPADOC maakt ALL-IN kans op de hoofdprijs in de Internationale Competitie.

Daarnaast zijn drie Vlaamse documentaires geselecteerd voor de Focus Benelux van FIPADOC (buiten competitie):

Twee Vlaamse titels maken bovendien deel uit van de Histoires d’Europe-sectie (buiten competitie):

Daarnaast zijn enkele afstudeerprojecten uit onze regio geselecteerd voor de Prix de la Jeune Création, een sectie voor nieuw aanstormend talent op FIPADOC:

  • Z Bratem van Mattias Bavré (KASK School of Arts)
  • Landscape van Kirsten van Schie (Doc Nomads, LUCA School of Arts)
  • I Don’t Feel At Home Anywhere Anymore van Viv Li (Doc Nomads, LUCA School of Arts)

Ten slotte staan ook verschillende coproducties met Vlaanderen op het programma van FIPADOC:

  • The Taste of Desire van Willemiek Kluijfhout (2021, coprod. Cassette for timescapes)
  • Blue Box van Michal Weits (2021, coprod. Off World)
  • 100UP van Heddy Honigmann (2021, coprod. Savage Film)

De Focux Benelux tijdens FIPADOC is een samenwerking van de partnerorganisaties in de Benelux: Flanders Image/VAF, Wallonie-Bruxelles Images, See NL en Film Fund Luxemburg. Het focusprogramma wordt aangevuld met een pitching-event waar enkele nieuwe documentaireprojecten uit onze regio worden voorgesteld, en een industry-sessie over coproduceren in en met de Benelux.

ALL-IN, New Pigs on the Block, By The Throat, A Parked Life, The Taste of Desire en Blue Box konden rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. 4 Seasons in a Day en Before They Meet kwamen, als onderdeel van de Borderline-reeks, tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Bekijk ook

Opnames J’aime La Vie gingen van start!

Mathias Sercu schrijft en regisseert eerste langspeelfilm J’aime la vie, een productie van Lunanime, in …