Vlaamse documentaires naar Nyon en Toronto

De documentaire ‘I Know You Are There’ van Thom Vander Beken wordt in wereldpremière voorgesteld op Visions du Réel, het documentaire festival in het Zwitserse Nyon (21-29 april). Ook de korte film ‘Girls and Honey’ van Pieter-Jan De Pue mag naar Nyon en nadien meteen naar het al even gerenommeerde Hot Docs (27 april – 7 mei)  in Toronto. Ook Tim De Keersmaecker mag naar datzelfde Hot Docs, met de documentaire ‘Passe-Partout’ die  hij maakte voor de reeks ‘Steenweg’. Verder is ook ‘Mr Sand’ van Soetkin Verstegen geselecteerd voor het vooraanstaande festival in Canada, net zoals de met Vlaanderen gecoproduceerde film ‘Life to Com’Ira A. Goryainova kan zich ook verheugen op een plekje in de competitie in  Nyon met ‘Die Ruinen von Europa’ , terwijl Sofie Benoot haar nieuwe project op het coproductieplatform van het festival pitcht.

 

Thom Vander Bekens documentaire ‘I Know You Are There’ krijgt zijn wereldpremière binnen het programma Regard Neuf, een competitie voorbehouden aan debuutfilms van nieuwe talenten.

 

 

De film biedt een inkijk in de wereld van comapatiënten, hun families en het medische team van het Universitair Ziekenhuis in Luik. Met nieuwe technieken en betere diagnoses proberen zij opnieuw dialoog mogelijk te maken waar nu stilte heerst. Uit onderzoek van de Coma Science Group zou blijken dat zo’n 40% van de patiënten in coma nog over enige vorm van bewustzijn beschikt. Voor de filmmaker een uitgangspunt om zich af te vragen wie de waarde van een leven bepaalt, hoe ver de wetenschap kan gaan of wie uiteindelijk beslist wanneer een leven ten einde is.

Tweede langspeler Pieter-Jan De Pue

Ook Pieter-Jan De Pue is uitgenodigd voor Visions du Réel. Zijn korte film ‘Girls and Honey’ maakt er deel uit van de Kortfilmcompetitie en toont Anatoli en Svetlana, een koppel tachtigers dat al twee jaar te midden het oorlogsgeweld leeft in een verlaten Oost-Oekraïens dorp. De bijen die Anatoli houdt, zijn hun leven geworden en tegelijk ook de reden waarom ze niet willen vertrekken. De korte film, die gemaakt werd in het kader van de documentaire reeks 4 x 7 op Canvas, reist na Visions du Réel meteen door naar Toronto waar ‘Girls and Honey’ zijn Noord-Amerikaanse première krijgt op Hot Docs.

De Pue blijft ook voor zijn volgende project in de regio. De regisseur is momenteel bezig met de preproductie van zijn tweede speelfilm ‘Two Poachers’, een verhaal over twee broers die tegenover elkaar komen te staan in de oorlog in Oost-Oekraïne.
Tim De Keersmaecker is met zijn ‘Passe-Partout’ ook van de partij in Toronto. De documentaire maakt deel uit van de vijfdelige reeks Steenweg die vorig jaar bij ons uitgezonden werd op Acht en waarin verschillende regisseurs verhalen raapten langs Vlaamse steenwegen. De Keersmaecker volgt daarbij Samuel, een vrome 54-jarige Congolees zonder verblijfsvergunning. Wekelijks brengt hij met een aantal mannen reclamebladen aan huis, een andere job zit er voor hem immers niet in. Samuel voelt zich dan ook een onvrijwillige hoofdrolspeler in een kafkaiaans drama.

Verder vinden we ook nog de Deens-Belgische kortfilm ‘Mr Sand’ van Soetkin Verstegen terug in Toronto. De dromerige animatiedocumentaire toont de gevaren van de vroege cinema. De film was eerder al te zien op o.a. het animatiefestival van Annecy, het Holland Animation Film Festival en Dok Leipzig.

De met Vlaanderen gecoproduceerde documentaire ‘Life to Come’ van Claudio Capanna brengt tot slot het verhaal van de vroeggeboren tweeling Eden en Leandro en hun moeder Laurence. Op de afdeling neonatologie vecht zij voor het prille leven van haar kinderen.

Op het programma van de Internationale Competitie voor Middellange Films in Nyon staat verder ook ‘Die Ruinen von Europa’, het afstudeerwerk waarmee Ira A. Goryainova (RITCS) eind 2016 een VAF Wildcard won. De 47-minuten durende film volgt een jonge Parisienne, een hedendaagse Ophelia/Elektra, die in een poëtisch-cynische toon spreekt over macht, gebruik en misbruik. Een stem vanuit de donkerste hoek van een Europa in een stevige mentale crisis.

Tot slot is documentairemaakster Sofie Benoot (Blue Meridian, Fronterismo) uitgenodigd als een van de 15 deelnemers voor Pitching du Réel, het internationaal coproductieplatform van het festival. Ze zal er haar nieuwe film Solid Ground pitchen aan potentiële coproductiepartners en financiers. Solid Ground, voorzien voor eind 2018, is een documentair essay dat de relatie tussen mens en steen onderzoekt en wordt geproduceerd door Inti Films.

‘I Know You Are There’ is een productie van Minds Meet (‘Blue Silence’, ‘Violet’) en kon rekenen op steun van het VAF. ‘Life to Come’ werd voor Vlaanderen gecoproduceerd door Associate Directors. ‘Girls and Honey’ is een productie van De Chinezen, en was op Canvas te zien binnen de documentaire reeks 4 x 7, terwijl ‘Passe-Partout’ een productie is van Zonderling.

‘Girls and Honey’, ‘Passe-Partout’, ‘Life to Come’ en ‘Mr Sand’ kregen steun via het VAF.

Bekijk ook

Close, Zillion en Roomies zijn de grote winnaars van De Ensors 2023!

Vanavond werden voor de dertiende keer De Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – …