Home / Nieuws / Vlaamse films en tv-reeksen scoorden goed in het buitenland vorig jaar!

Vlaamse films en tv-reeksen scoorden goed in het buitenland vorig jaar!

Vlaamse films en tv-reeksen hebben een boerenjaar achter de rug in het buitenland. In totaal werden 71 Vlaamse titels 104 keer geselecteerd voor de 40 belangrijkste internationale film- en televisiefestivals, waaronder die van Cannes, Toronto, en Berlijn. In totaal werden in 2018 wereldwijd bijna 300 prijzen uitgereikt aan Vlaamse (co)producties. Dé exponent was Girl, maar ook animatieprojecten deden het goed.

Vijf Vlaamse (co)producties gingen in wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes. De grote blikvanger was Girl, de debuutfilm van Lukas Dhont, die vier prijzen wegkaapte in de Officiële Selectie, waaronder de Caméra d’Or voor beste debuut. Meteen de start van een succesvolle internationale carrière, met onder meer prestigieuze prijzen op de festivals van Londen, San Sebastián en Zürich, de debuutprijs van de European Film Awards en nominaties voor de Golden Globes en de Césars.

Maar ook enkele animatieprojecten deden het goed: Ce magnifique gâteau! ging in wereldpremière in Cannes, kaapte een European Animation Award weg en werd genomineerd voor een Annie Award, terwijl Bloeistraat 11 in Annecy werd bekroond met de Cristal du court métrage.

Bovendien werden de experimentele kortfilm It en de documentaire Ceres geselecteerd voor de Berlinale en ging Sakawa in wereldpremière tijdens IDFA. Fictiereeks De dag was geselecteerd voor Séries Mania en Undercover stond op het programma van het nieuwe Canneséries-festival.

Sommige talenten gingen aan het werk in het buitenland: Adil El Arbi en Bilall Fallah werden begin 2018 door Variety getipt als een van de ’10 Directors to Watch’ en werken sindsdien aan de regie van Bad Boys For Life. Felix Van Groeningen kreeg de Hollywood Breakthough Director Award voor zijn Amerikaans debuut Beautiful Boy. De coproductie Kursk, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, ging in Toronto in wereldpremière en regisseur Gilles Coulier tekende een contract bij het Britse Independent Talent Group.

Bekijk ook

De twaalf op Netflix!

Vanaf 10 juli kan je op Netflix kijken naar De twaalf. Twaalf burgers moeten beslissen …