Evelien Bosmans
Evelien Bosmans in 'Charlie en Hannah gaan uit'

Veel Vlaamse films op het Amerikaanse Cinequest Festival

BRUSSEL/SAN JOSE, 25 januari 2018. Vijf filmproducties en een VR-project uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor het Cinequest Film & VR Festival in het Amerikaanse San Jose, de hoofdstad van Silicon Valley. Vier speelfilms (‘Sprakeloos’, ‘Façades’, ‘Vele hemels ‘en ‘Charlie & Hannah gaan uit’), de korte animatiefilm Catherine en de VR-game ‘Space Pirate Trainer’ zijn van 27 februari tot 11 maart in San Jose te zien. Vele hemels speelt in de Dramatic Feature-hoofdcompetitie van Cinequest, terwijl ‘Sprakeloos’ en ‘Façades’ kans maken op een prijs in de Global Landscapes-competitie.

Cinequest Film & VR Festival werd opgericht in 1990 en programmeert elk jaar meer dan 100 internationale films en innovatieprojecten van over de hele wereld, waarvan het merendeel wereldpremières en Amerikaanse premières.  De 28ste editie van Cinequest loopt van 27 februari tot 11 maart 2018.

‘Vele hemels’ van regisseur Jan Matthys, o.a. bekend van ‘Quiz Me Quick’ en de BBC-reeksen ‘Our Girl’ en ‘Shetland’, is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cinequest: de Dramatic Feature-competitie. ‘Vele hemels’ is een verfilming van de gelijknamige roman van Griet Op de Beeck waarin vijf personages, op zoek naar geluk, meer met zichzelf vechten dan met elkaar. De hoofdrollen worden gespeeld door Brit Van Hoof, Sara De Roo, Peter Seynaeve, Viviane De Muynck, Herman Gilis, Koen De Graeve en Ariane Van Vliet

‘Sprakeloos’, de vierde speelfilm van Hilde Van Mieghem en een bewerking van de gelijknamige roman van Tom Lanoye, wordt op Cinequest vertoond in de Global Landscapes-competitie. De film met Viviane De Muynck en Stany Crets in de hoofdrollen vertelt het verhaal van Jan Meerman, een succesvolle schrijver wiens leven ondersteboven wordt gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. ‘Sprakeloos’ en ‘Vele hemels’ zijn beide geproduceerd door Caviar.

Ook in de Global Landscapes-competitie zit Façades’ van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, bekend van de tv-reeksen ‘Beau Séjour’ (2016) en ‘Clan’ (2012). Het is een karaktergedreven drama over een vrouw die onverwacht op een kantelpunt in haar leven komt te staan. De hoofdrollen in ‘Façades’ zijn voor Natali Broods, Johan Leysen en Theo Maassen. De film is een productie van De Mensen, in coproductie met Gardner & Domm.

‘Charlie en Hannah gaan uit’ wordt buiten competitie vertoond op Cinequest. Het speelfilmdebuut van Bert Scholiers schetst een nacht in het bestaan van twee praatgrage jongedames van midden de twintig, doorspekt met fantastische ontmoetingen en uitstapjes die alle wetten van de fysica tarten. Daphne Wellens, Frances Lefebure en Evelien Bosmans spelen de hoofdrollen. ‘Charlie en Hannah gaan uit’ is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet.

Ook Catherine’ van Britt Raes zal op Cinequest te zien zijn. De korte animatiefilm over een meisje dat dol is op huisdieren ging in 2016 in wereldpremière tijdens het Anim’est Animatiefilmfestival in Roemenië en haalde sindsdien al meer dan 140 festivalselecties en 30 internationale filmprijzen binnen. Catherine werd geproduceerd door Karim Rhellam voor Creative Conspiracy.

Ten slotte is ook een Vlaams virtual reality-project, ‘Space Pirate Trainer’ van gameontwikkelaar I-Illusions, geselecteerd voor Cinequest. De betaversie van deze game werd ontwikkeld van 2015 tot 2017 en was een van de officiële lanceertitels voor de HTC Vive, Oculus Touch en later de Microsoft Mixed Reality-headsets. ‘Space Pirate Trainer’ won drie Proto Awards (de belangrijkste prijzen in de gameindustrie) en kreeg eervolle vermeldingen op het Independent Game Festival in 2016 en de Game Developers Choice Awards in 2017. De game werd officieel uitgebracht in oktober 2017 en is sindsdien al 175.000 keer verkocht. Tot vandaag gebruiken merken als Microsoft, Intel, Samsung e.a. ‘Space Pirate Trainer’ bij demonstraties van hun VR-hardware.

‘Sprakeloos’, ‘Façades’, ‘Vele hemels’, ‘Charlie en Hannah gaan uit’ en ‘Catherine’ kwamen tot stand met steun van het VAF en ook het economisch fonds Screen Flanders investeerde in de films.

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …