Vlaamse kortfilms op het Film Festival van Brussel

Op 25 juni toont het Brussels Film Festival 13 kortfilms die er meedingen naar de prijzen.  Daaronder 5 films van Vlaamse filmmakers. Vier ervan zijn films die al eerder op tal van gerenommeerde festivals in de prijzen zijn gevallen.  De film die ook nog nieuw is voor ons is ‘Kingdom Come’ van Raphaël Crombez, een student van Sint-Lukas Brussel.

‘The Importance of Sweet and Salt’ van Benoît De Clerck won de nationale sectie van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven. Een absurde, surrealistische prent over een man die een vis wil bereiden voor zijn vrouw, maar het dier hoort tegenspartelen.

Klik hier voor een interview met Benoît De Clerck

‘Perfect Drug’ won onder meer de hoofdprijs op het Festival van de Fantastische Film in Brussel en in Amsterdam werd uitgekozen tot Beste Fantastische Kortfilm.  Goed voor een Zilveren Meliès.  Daardoor mag ‘Perfect Drug’ in oktober meedingen naar de Meliès d’Or, de prijs voor de beste Europese kortfilm van Europa.  Maar Toon Aerts droomt ervan om nu ook eens een prestigieuze prijs te winnen op een festival dat niet in fantastische films gespecialiseerd.  Dat lijkt hem de ideale manier om de muren te slopen waar mensen die nogal wat vooroordelen hebben tegenover het fantastische genre overheen moeten.

‘Perfect Drug’ gaat over een trio Japanse boeven die de perfecte drug gaan stelen van een Albanese drugsbende. Maar ze kunnen het niet laten om de drug zelf eens te proberen. Met heel gevaarlijke gevolgen.

Klik hier voor een interview met Toon Aerts over ‘Perfect Drug’

‘Baghdad Messi’ van Sahim Omar Kalifa (foto boven), een film die dit weekend nog prijzen won in Italië (Brescello) en Irak(Kalar). Al gaat er zelden een week voorbij zonder dat Sahim Omar Kalifa prijzen wint.  Wellicht heeft er nooit een Belgische kortfilm meer prijzen gewonnen dan ‘Land of the Heroes’, zijn vorige.  Sahim is een Iraakse Koerd die in België film kwam studeren en in ons land bleef hangen.  Zijn nieuwste film gaat over een jongetje dat een been verloor in de oorlog en er toch van droomt om net zo’n voetballer te worden als Messi.

Klik hier voor een gesprek met Sahim Omar Kalifa over zijn film

 

‘Mont Blanc’ vertelt het verhaal van een zoon en zijn bejaarde vader die een laatste reis maken naar de Alpen.  De film van Gilles Coulier werd geselecteerd voor de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes.  Wij haalden de getalenteerde jongeman al voor de camera toen hij vorig jaar het Filmfestival van Oostende mocht openen.

In ‘Mont Blanc’ worden de hoofdrollen vertolkt door ene Jean-Pierre Lauwers, een niet-professionele acteur uit Oostende, en natuurlijk ook door de fetisjacteur van Coulier, Wim Willaert. “Ik geloof Wim. Ik geloof zijn spel, ik geloof zijn mimiek, ik geloof hoe hij meedenkt over een scenario én ik geloof hoe hij emotioneel een personage neerzet,” zei Coulier.

Klik hier voor het interview met Gilles Coulier

‘Kingdom Come’ van Raphaël Crombez is ook voor ons de grote onbekende.  Vader en zoon jagen samen op wild. Het verleden is taboe, de toekomst is fragiel.  De student van Sint-Lukas is intussen volop bezig met de voorbereiding van zijn nieuwe kortfilm die hij in Wales zou gaan draaien, ‘Perdition County’. Een film waarvoor hij een beroep zal doen op D.O.P. Maximiliaan Dierickx, die ook al het camerawerk voor zijn rekening nam van ‘Tweesprong’, de film van Wouter Bouvijn, die onlangs nog brons behaalde tijdens de uitreiking van de studentenoscars.

Klik hier voor de trailer van ‘Kingdom Come’

Bekijk ook

Jonas Hollevoet over Arme jongen zo ver van huis!

Arme jongen zo ver van huis maakte onlangs nog deel uit van de Competitie voor …