Vlaamse topacteurs worden internationale Teamplayers

Cinevox tracht zich te concentreren op filmverslaggeving, maar als onze filmacteurs in een buitenlandse tv-serie aantreden (met veel Belgische inbreng), dan willen we een uitzondering maken.  Het zijn ook vier toppers die allemaal al bewezen hebben dat ze hebben wat nodig is om het over de grens te maken : Veerle Baetens, Koen De Bouw, Hilde Van Mieghem en Filip Peeters.  Zij starten eind deze maand met de opnames van de Europese topserie ‘The Team’. De reeks, die ook voor een groot stuk in Vlaanderen zal worden opgenomen, wordt gecoproduceerd door het Gentse productiehuis Lunanime (‘Offline’, ‘Beyond the Steppes’) in samenwerking met VTM en kan rekenen op de steun van het VAF/Mediafonds en tax shelter partner BNP Paribas Fortis. Een aanvraag bij Screen Flanders is in behandeling.

Internationale Vlaamse acteurs

Veerle Baetens in ‘The White Queen’

Voor de betrokken Vlaamse acteurs is het geen vuurdoop. Ze hebben ondertussen allemaal ruimschoots internationale ervaring.  Veerle Baetens zat onlangs nog in de Britse serie ‘The White Queen’ – die trouwens in première gaat voor Vlaanderen tijdens het Filmfestival van Gent – Hilde Van Mieghem stak vroeger wel vaker de grenzen over en werkte zelfs met Steven Soderbergh en Koen De Bouw probeerde het al wel even in Duitsland.  Een land waar Filip Peeters zich intussen helemaal thuis voelt.  De Bouw werd al wel vaker internationale rollen aangeboden, maar hij weigert vaker dan hij ja zegt.  Grappig genoeg vertelde hij ons vorige week nog dat hij geen internationale carrière ambieert en zich niet zo zeker voelt als hij in een vreemde taal moet acteren. Maar goed ze zullen dus allemaal te zien zijn in ‘The Team’.

Internationale ‘Flikken’

Op 1 januari 2010 trad de Europese politie een nieuw tijdperk binnen. De meeste Europese landen ondertekenden een samenwerkingsverdrag dat politiekorpsen beter bewapent tegen internationaal georganiseerde misdaad zoals drugstrafiek, prostitutie en mensenhandel. Daarvoor kunnen nu zogenaamde ‘Joint Investigation Teams’ (JIT’s) opgezet worden tussen verschillende Europese landen, over de grenzen heen.

Jasmin Gerat

In ‘The Team’ leren we de leden van zo’n JIT kennen: de Belgische Alicia (Veerle Baetens), Harald uit Denemarken (Lars Mikkelsen, bekend uit ‘The Killing 1’ en ‘Borgen 3’) en Jackie uit Duitsland (Jasmin Gerat). Dit team van experts wordt in het leven geroepen nadat drie lichamen tegelijkertijd gevonden worden in Antwerpen, Berlijn en Kopenhagen. De moorden lijken het werk van eenzelfde dader. ‘The Team’ zal er echter al snel achter komen dat er meer achter deze moorden schuilt dan eerst gedacht: ze zijn slechts het topje van de ijsberg. Het JIT moet het opnemen tegen de bikkelharde leider van een gewetenloze Europese criminele organisatie.

Het Belgische aandeel in de productie van ‘The Team’ is erg groot.

Lunanime is één van de vier hoofdproducenten en ongeveer 30% van het totale budget komt uit Vlaanderen. Jan de Clerq, Annemie Degryse en Tim Martens zijn de mensen van Lunanime die wel vaker op de set zult aantreffen. Veel buitenopnames worden opgenomen in ons land, voornamelijk in Antwerpen, waar ook de pre-shoots en alle binnenopnames plaatsvinden. Behalve de montage gebeurt bovendien de volledige post-productie in ons land, het beeld bij Ace Image Factory en de klank bij Image and Sound Factory. Naast Veerle Baetens, Koen De Bouw, Hilde Van Mieghem en Filip Peeters zijn er nog enkele kleinere rollen voor Belgische acteurs. Ook een groot deel van de crew is Belgisch, waaronder costume designers Charlotte Willems en Kristin Van Passel en make up and hair artist Esther De Goey.

De scenario’s van ‘The Team’ zijn van de hand van het duo Mai Brostrøm en Peter Thorsboe, de schrijvers van de ‘International Emmy Award’-winnende politiereeksen ‘Unit One’, ‘The Eagle’ en ‘The Protectors’, series die bewezen hebben om zowel in Scandinavië als internationaal hoge kijkcijfers te genereren.

Scandinavische crimi-kwaliteit

Lars Mikkelsen

Verder bouwend op het succes van de Scandinavische crime series, zal ‘The Team’ de ‘Nordic Noir’ naar een nieuw niveau tillen, en de kenmerkende stijl en kwaliteit over het hele continent verspreiden. De productie zal daarvoor beroep doen op Deens creatief toptalent zoals regisseur Kathrine Windfeld, cameraman Morten Søborg, art director Knirke Madelung en production designer Søren Gam, en op gelauwerde Europese topacteurs zoals Lars Mikkelsen (Denemarken), Jasmin Gerat (Duitsland), Nicholas Ofczarek (Oostenrijk) en Carlos Léal (Zwitserland). Producent Peter Nadermann, die betrokken was bij series zoals ‘The Killing’ en ‘The Bridge’, heeft een grote internationale coproductie op poten gezet tussen vijf landen. Het is dus niet alleen de politie die over de grenzen heen de handen in elkaar slaat.

In Vlaanderen spreekt men Vlaams, over de grenzen Engels

‘The Team’ wordt de eerste Europese ‘road movie cop show’ en zal profiteren van Europa’s enorme culturele diversiteit en wordt gedraaid in verschillende talen. Elk personage spreekt zijn eigen taal in eigen land, en Engels is de voertaal over de grenzen heen. De serie zal niet alleen inzicht bieden in de realiteit van de hedendaagse georganiseerde misdaad, maar ook in de levens achter de misdaden.

De opnames van ‘The Team’ vatten aan op 21 oktober 2013 in Kopenhagen, het startschot van 130 draaidagen in vijf landen: België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Bekijk ook

Close ook genomineerd voor Césars!

Nadat gisteren de Oscarnominatie voor Close werd aangekondigd, is de film van Lukas Dhont nu …