Home / Nieuws / Binnenkort / Wachten op het startschot voor ‘Coureur’

Wachten op het startschot voor ‘Coureur’

Tijdens een boeiende presentatie gisteren in het Huis van de Vlaamse Film vertelden regisseur Kenneth Mercken en zijn producer Eurydice Gysel hoe de film ‘Coureur’ er gekomen is. En waarom het wachten is op de bioscooprelease. Want de langspeler is helemaal klaar en zou aanvankelijk dit jaar in de zalen komen.  Nu is het mogelijk wachten tot het voorjaar van 2019.

Kenneth Mercken was in het verleden zelf wielrenner en ooit zelfs een tijdje prof.  Hij werd destijds Belgisch kampioen bij de eliterenners zonder contract.  Maar na bepaalde pijnlijke ervaringen in de wielerwereld, gaf hij de brui aan het leven op de fiets en ging film studeren. Toen hij met zijn eindwerkfilm ‘The Letter’ een film wou maken over een Russische amateur die naar Vlaanderen komt om er prof te worden, stelde zijn Russische hoofdrolspeler na enkele draaidagen opeens onmogelijke financiële eisen.  Kenneth zat volledig vast, tot producent-regisseur Koen Mortier, die samen met zijn partner Eurydice Gysel het productiehuis Czar runt, hem besloten te helpen.  Koen adviseerde Kenneth om zijn verhaal te herwerken en de ontbrekende beelden met een 5D-camera te draaien.  Resultaat was een duister portret van de wielerwereld waarmee Mercken meteen een VAF-Wildcard won.  Mortier en Gysel engageerden zich meteen voor de langspeler van Mercken. Maar eerst wilden ze hem vooral setervaring laten opdoen.  Mercken draaiden met ‘Feel Sad for the Bunny’ een opmerkelijke en opgemerkte tweede kortfilm en mocht bij Czar tal van reclameclips draaien.

Regisseur Kenneth Merken met hoofdrolspeler Niels Willaert op de set van ‘Coureur’ (foto KVdm – Cinevox)

Intussen is ‘Coureur’ al een hele tijd af.  Aanvankelijk zou de film in het begin van het jaar in de bioscopen komen.  Bij Czar hoopte men op een selectie voor het festival van Berlijn, waarna de film in de periode van de voorjaarsklassiekers in de zalen zou gelanceerd worden.  Maar de selectie bleef uit.  Mercken en co gingen opnieuw sleutelen aan de film en hoopten vervolgens op Cannes. Daar belandde de film op een shortlist voor Le Semaine de la Critique, een belangrijke nevensectie, maar op het laatste nippertje viel de film nog uit de boot. Nu is het hopen op een groot festival in het najaar.  Misschien gevolgd door een release. Maar zo zei Gysel gisteren : ‘Het kan ook zijn dat we gewoon wachten op de voorjaarsklassiekers van volgend jaar. Een film over doping in de wielerwereld zal dan wel het nodige stof doen opwaaien.’ Zeker als we volgend jaar een droge Paris-Roubaix krijgen. Wij zien in ieder geval heel benieuwd naar ‘Coureur’.

Zie ook :

‘Coureur’ in het bioscoopjournaal

Bekijk ook

Vlaamse acteurs aan de zijde van Jérémie Renier op Frans filmfestival!

Zaterdag 29 augustus wordt tijdens het Festival du Film Francophone d’Angoulême de nieuwe film van Stephan Streker in competitie vertoond. …