Walter Verhoeven, het baasje van de beestjes uit ‘FC De Kampioenen : Kampioen zijn blijft plezant.’

We ontmoetten Walter Verhoeven op de set van ‘FC De Kampioenen – Kampioen zijn Blijft Plezant’, op de dag dat de ploeg in Sankt-Vith is neergestreken voor opnamen. Walter heeft Billy aan de leiband. Wanneer hij het varkentje eventjes niet de gaten houdt, is het diertje een gebruikt maandverband aan het besnuffelen.  Walter kan net voorkomen dat Billy er zijn tanden in gaat zetten. Zo’n lekkernij. Hij lokt het beestje even weg van alles wat eetbaar kan zijn en maakt tijd voor enkele vragen :

 

 

Wat is dat van merk?

 

VERHOEVEN : “Dat is een Gottinger varken.”

 

Moeilijk om mee te werken?

 

VERHOEVEN : “Ja, er wordt gezegd dat varkens even goed luisteren als honden, maar ze zijn veel koppiger. Dus dat maakt het moeilijker om met die beestjes te werken. Dat is echt zuiver op voedsel en op natuurlijke driften dat je daar moet mee werken.”

 

En heb je nu voor deze film al met het varken gewerkt?

 

VERHOEVEN : “Ja, we hebben nu al drie scènetjes gedraaid met Billy.”

 

En?

 

VERHOEVEN : “Ja, het is vrij goed gegaan. Als je genoeg voorbereiding krijgt, dan lukt dat doorgaans wel.”

 

Jij bent ook het baasje van Nero’ke?

 

VERHOEVEN : “Ja.  Ik ben animal-handler. Ik ben al van ’86 met die job bezig.”

 

Werk je dan met alle soorten dieren?

 

VERHOEVEN : “Ja, ik heb in het verleden al met schapen, met paarden, met reptielen en met roofvogels gewerkt.  En vooral honden.”

 

Wat doe je  het liefst?

 

VERHOEVEN : “Honden. Daar heb je het meeste controle op. Dat zijn ook dieren die het meest door de mens gebruikt worden. Dus dat maakt het echt wel een pak makkelijker.”

 

Nero’ke die je meehebt is echt wel een heel braaf beestje hé.

 

VERHOEVEN : “Nero heeft een opleiding van tien jaar en die heeft een opleiding van bijna tien jaar. Die wordt veelvuldig getraind. In gehoorzaamheidsprogramma en het agility-programma heeft die gezeten. Dus er zit wel een zekere basis achter die hond.”

 

En wat is de carrière van deze vriend hier?

 

VERHOEVEN : “Ja, Billy is voor de eerste keer gecast. En we hebben die gekocht als klein biggetje van 8 maanden oud.  En die heeft één keer gefigureerd in Manneke Paul en nu voor deze film is hij dus ook gecast en gekozen. Billy is nu bijna 10 maand oud. Die kan toch makkelijk 15 jaar oud worden.”

 

Die staat eigenlijk aan het begin van een mooie carrière?

 

VERHOEVEN : “Ik hoop het.”

 

Jij hebt dan je privédierentuin?

 

VERHOEVEN : “We hebben een groot gedeelte eigen dieren, ja. Eigenlijk hebben wij een castingsbedrijf. Vooral ook het trainen van honden. En begeleiding van mensen die honden aanbieden bij ons. Er zijn 365 verschillende hondenrassen. Dus het spreekt vanzelf dat je die niet allemaal zelf bij je thuis kan hebben. En er vallen er al eens weg. Twee jaar geleden zijn er zes honden gestorven – dieren op leeftijd wel , maar dan vallen ze weg en moet je andere duren krijgen die niet meteen klaar zijn, dus moet je al eens terugvallen op andere mensen. Er is een mogelijkheid. Twee of drie keer per jaar houden wij een casting. Echt enkel en alleen voor dieren. Dat begint met een kleine fotoshoot en dan worden die getest. Kunnen we testen of die dieren geschikt zijn om eventueel een carrière op te bouwen.”

 

Hoe heet jullie bedrijf?

 

VERHOEVEN : “Animal Star maker. In Brasschaat. We werken voor theater, film en reclamespots.”

 

Wat is jullie beroemdste dier?

 

VERHOEVEN : “De meeste mensen zullen wel de Joepie kennen, uit ‘Van Vlees en Bloed’, en Bobbie uit de musical Kuifje. In ‘Dossier K’ hebben we ook de wolf getraind die erin meespeelt. Het is een heel rijtje eigenlijk. We zijn van ’86 bezig. Er zijn dus al wat beestjes gepasseerd.”

 

Niet alle acteurs kunnen even goed met dieren om. Hoe doet Loes dat?

 

VERHOEVEN : “Loes is echt het baasje van Nero.  Je moet haar echt niet zeggen hoe het moet, ze doet dat goed. Af en toe komt ze wel eens iets vragen, maar doorgaans heeft ze het wel bij het rechte eind. Ze weet waar ze mee bezig is en dat maakt het voor ons ook makkelijk.”

 

En met wie is Billy mee?

 

VERHOEVEN : “Billy is mee met Fernand. Maar niemand weet dat eigenlijk. Hij is meegesmokkeld eigenlijk om truffels te gaan zoeken in Frankrijk.”

 

En is dat een ras dat truffels zoekt?

 

VERHOEVEN : “Neen, helemaal niet.”

 

Fernand zit er weer naast.

 

VERHOEVEN : “Hij zit er helemaal naast. Er worden tegenwoordig ook geen varkens meer gebruikt om truffels te zoeken. In de meeste gevallen gaan ze nu met honden werken. Omdat varkens de truffels opeten. En die honden doen dat niet. Als ze met varkens werken, hebben ze een zeker verlies. Ze zijn soms sneller bij de truffels dan de truffelboer erbij is.”

 

Billy is meer een maandverbandenzoeker.

 

VERHOEVEN : “Niet echt, het  is de eerste keer dat hij er één vindt.”

 

Gaat Jaak Vanassche goed om met Billy?

 

VERHOEVEN : “Ik moet zeggen : alle acteurs hebben een zekere binding met dieren. Het is me al opgevallen dat de meeste acteurs dieren thuis hebben. Dat maakt het voor ons heel leuk om met die mensen te werken. Omdat die echt ook diervriendelijk zijn. Ze hebben er echt plezier in van met een dier te werken.”

 

Maar acteurs zijn over het algemeen niet zo proper hé?

 

VERHOEVEN : “Daar ga ik geen antwoord op geven (lacht).”

Bekijk ook

A Parked life vanaf 14 december in de zalen!

Eerder dit jaar was A Parked life van Peter Triest geselecteerd voor DOCVILLE, binnenkort kan …