‘When Arabs danced’ van Jawad Rhalib ook in Toronto

Jawad Rhalib werd in Marokko geboren in 1965 als zoon van Belgisch-Marokkaanse ouders. HIj behaalde een graduaat communicatie aan de katholieke universiteit van Louvain-La-Neuve en vervolledigde zijn studies in tal van hogescholen en universiteiten over heel Europa. aanvankelijk was hij journalist.  Tot hij in 1997 films begon te maken. Hij behaalde onderweg een master in regie en scenario in België en Frankrijk en ging zich als filmmaker toespitsen op onderwerpen als mensenrechten, het milieu en de gevolgen van de globalisering. Zijn kortfilms en documentaires zijn intussen over de hele wereld vertoond.  En zijn nieuwste, ‘When Arabs Danced’, mag nu ook naar het Festival van Toronto. Waarmee hij het kleine leger Belgen kan vervoegen dat dit jaar in Canada aanwezig zal zijn. In zijn nieuwste documentaire komen trouwens heel veel mensen aan bod die ook in Vlaanderen welbekend zijn. Sachli Golamalizad, Mourade Zeguendi, Chokri en Zouzou Ben Chikha, Zouzou Ben Chikha, Hiam Abbass,  Steven Van Watermeulen, Marijke Pinoy, Sara De Bosschere en Johan Simons zijn slechts enkelen van hen.

Vrijheid is een universeel concept. Maar wat als die vrijheid door radicalen in de naam van Allah vernietigd wordt? Dat is maar één van de vragen die Jawad Rhalib met zijn nieuwste film opwerpt. Vertrekkend van een persoonlijk verhaal, namelijk zijn schaamte voor het buikdansen van zijn moeder, gaat filmmaker Jawad Rhalib op zoek naar antwoorden door verschillende artiesten te volgen tijdens de creatie van nieuw werk, van Belgische theatermakers die worstelen met Houllebecqs ‘Soumission’ tot een groepje jongeren uit de hedendaagse Egyptische dansscène. Hoewel deze creatieve documentaire verschillende kunstdisciplines exploreert, staat de dans centraal, als verzinnebeelding van de innerlijke vrije stem, van het onzegbare, van het verzet.

‘When Arabs Danced’ evoceert de recente geschiedenis van de moslimwereld en de effecten van de ideologische ommekeer op een internationale groep kunstenaars. Blijven ze koppig hun eigen kunstvorm verderzetten, vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting of sijpelt er onder de druk van de buitenwereld of de eigen gemeenschap toch zelfcensuur in hun werk?

Cast
Chems Doha Chair, Larbi Rhaleb, Sachli Golamalizad, Mourade Zeguendi, Chokri Ben Chikha, Zouzou Ben Chikha, Farah Bakkali, Karima Mansour, Hiam Abbass, La Diva Live, Rayess Bek, Randa Mirza, Mehdi Haddab, Julien Perraudeau, Mahmoud Zahgloul, Mona El Husseini, Mohammed Anwar, Mostafa Gamal Fawzi, Islam El Nebeshy, Amani Atef, Steven Van Watermeulen, Marijke Pinoy, Sara De Bosschere, Marieme Abouaycha, Margot Bongart, Jordana Levy, Johan Simons, Polard Laurence, Tchoumakova Anastasia, Assunto Pignato, Morillo Lopez Carol, Maigret Stephanie, Khawam Florence

De film vond zowel steun aan onze kant van de taalgrens, bij het VAF, als aan Franstalige kant, bij het Centre du Cinéma et de la Fédération Wallonie-Bruxelles. Bart Maes van Zonderling films tekende voor de productie. De montage is van Stijn Deconinck, die eerder onder meer tekende voor de montages van de serie ‘Over water’ en de bejubelde docu’s ‘The Land of the Enlightened’ en ‘Arno: Inside my head’

Zie ook:

Felix Van Groeningen en ‘Beautiful Boy’ in Toronto

Veerle Baetens met ‘Duelles’ in Toronto

Koen Mortier en zijn ‘Engel’ naar Toronto

Matthias Schoenaerts met ‘Kursk’ naar Toronto

Emma De Swaef en Marc James Roels naar Toronto

Check Also

DOCVILLE viert 20e editie met ScienceVille, speeddates en Sundance winnaars!

Vanavond start DOCVILLE 2024 met een feesteditie om u tegen te zeggen. Openen gebeurt met …