Home / Nieuws / Varia / ‘Whose Peace Will It Be?’ van Luc Pien in Cinema Zuid

‘Whose Peace Will It Be?’ van Luc Pien in Cinema Zuid

Hoe zou het nog zijn met Luc Pien?  Heb je je die vraag ook wel eens gesteld, dan ben je niet meer piepjong.  Tenzij je natuurlijk onlangs nog filmles gekregen hebt van de man die in de jaren negentig achtereenvolgens de docu ‘Janssen en Janssens draaien een film’ en de fictiefilms ‘La Sicilia’ en ‘Vergeten straat’ regisseerde.  Zijn drang om te regisseren is dan wel verminderd, zijn engagement is gebleven. Dat blijkt uit zijn recentste documentaire ‘Whose Peace is it Anyway?’ die intussen ook alweer twee jaar oud is en vanavond vertoond wordt in Cinema Zuid in Antwerpen, in aanwezigheid van de Dendermondse regisseur.  Gui Polspoel zal hem na aanloop aan de tand voelen.

Heeft zijn film bij de release misschien niet de aandacht gekregen die hij verdiende, de docu van Luc Pien heeft 2 jaar na de première nog niets aan actualiteit ingeboet. Helaas. Luc Pien verzamelde getuigenissen van academici, kunstenaars en denkers uit Irak en de Arabische wereId over verleden, heden en toekomst van het Midden-Oosten. Academici in de diaspora mijmeren over de behoefte aan vrijheid, onderwijs en menselijkheid voor de Arabische wereld. Vluchtelingen uit Irak praten over de wreedheden waaraan zij werden en worden blootgesteld. Westerse filosofen en specialisten onderzoeken waarom de kennis van en het respect voor andere culturen en mensen soms vlakaf verdwenen lijken. Ambtenaren van de Verenigde Naties blikken terug op hun interventies in de afgelopen decennia.

Na de vertoning van de film doet Gui Polspoel een interview met Luc Pien.

 

 

Online vonden we ook nog volgend kort fragment waarin Luc Pien enige toelichting geeft bij de documentaire die hij maakte.

Bekijk ook

‘Blueberry Hill’, ‘C’est Arrivé près de Chez Vous’, Michaël Pas….

Deze zomer willen we de mensen vragen wat hun favoriete Belgische films zijn en hun …