Home / Nieuws / In de zalen / Wil Mathijs neemt u mee tot over de rand van het geluk

Wil Mathijs neemt u mee tot over de rand van het geluk

Aan de rand van Gent vond Wil Mathijs het onderwerp voor zijn nieuwste documentaire ‘On the Edge of Happiness’. Waar hij per toeval stootte op mensen die op een braakliggend terrein van de Lijn, dat vroeger gebruikt werd voor volkstuintjes, in veredelde tuinhuisjes trachten te overleven. Mensen waar niemand naar omkijkt.  Maar Wil Mathijs zou geen documentairemaker zijn, mocht hij niet zien waar anderen blind voor blijven.  Zijn film zal dan ook vele ogen openen.  Hij leidt ons als kijker binnen in een wereld waar we zelf niet durven te gaan.

Met alle aandacht voor de exodus uit Afrika en het Midden-Oosten, de kampen in Calais en elders in Europa zou je bijna vergeten dat er ook binnen de Europese Unie nog heuse volksverhuizingen aan de gang zijn door Europeanen zelf. Zo ziet Bulgarije, het land met de laagste lonen van Europa, elk jaar 15.000 inwoners vertrekken op zoek naar een beter leven in het welvarender deel van Europa. Sinds hun land in 2007 lid werd van de Unie en in 2014 ook bij de Schengenzone mocht, hebben zij daar ook het volste recht toe en mogen de Bulgaren vrij reizen en werken in andere lidstaten.Velen stranden echter aan de rand van onze maatschappij en bivakkeren dan maar op afgelegen plekken in en rond de steden.

 

Zoals Stefan en Niki en hun families, die in een schamele barak verblijven op het domein van De Lijn in Gent, en in afwachting van een job, sociale steun of een thuis die nooit komen de eindjes aan elkaar trachten te knopen door oud ijzer te sprokkelen. Terwijl de vrouwen niets anders lijken te doen dan wachten en roken, trekken de mannen er dagelijks op uit om stookhout en water te halen en van het minimale inkomen levensmiddelen te kopen. Hun droom is het bemachtigen van een verblijfsvergunning die hen toegang geeft tot sociale hulp, huisvesting en werk. Maar keer op keer lopen ze op tegen een muur van regels en voorschriften. Als een van hen eindelijk de felbegeerde ‘chipkaart’ lijkt te krijgen, blijkt het ontbreken van een adres een onoverkomelijke hindernis.

Documentairemaker Wil Mathijs werd met zijn camera onzichtbaar en filmde 7 maanden in het Gentse achterland. Hij dringt integer binnen in hun dagelijks leven van doffe ellende, hoop, humor, sociaal surrealisme, teleurstelling en berusting, dicht op de huid, maar rauw en grimmig. En hij was erbij toen De Lijn hun krot liet slopen om plaats te maken voor een nieuwe stelplaats, en de droom van een menswaardig bestaan verder af was dan ooit.

‘On The Edge Of Happiness’, een aangrijpende en brandend actuele documentaire in onze achtertuin.

Wilt u weten waar en wanneer u de film kunt zien? Klik hier

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …