Home / Nieuws / Wim De Witte en zijn overpeinzingen bij de jaarwisseling (2019 – 2020)!

Wim De Witte en zijn overpeinzingen bij de jaarwisseling (2019 – 2020)!

Wim De Witte

Wim De Witte nam begin dit jaar de fakkel als Film Fest Gent-directeur van Patrick Duynslaegher over en we zijn dan ook blij dat hij de tijd vond om onze eindejaarsvragen te beantwoorden!

Wat was het meest onvergetelijke moment van 2019?
Het 46e Film Fest Gent, was zonder twijfel mijn moment van het jaar. Mijn 32e editie maar tegelijk ook een beetje mijn 1e. In 1988 startte ik als jobstudent bij Film Fest Gent; in 2019 presenteerde ik het eerste programma in mijn rol als

Wim De Witte, Géraldine Chaplin en Roel Van Bambost

programmadirecteur. In de voetsporen lopen van Patrick Duynslaegher is best een uitdaging. Maar in die editie opnieuw een reeks sterke Vlaamse films te mogen voorstellen was een privilege. Topmoment binnen deze editie was de avond waar ik Géraldine Chaplin een Joseph Plateau Lifetime Achievement Award mocht geven. Ze was in Gent voor de première van de Vlaamse film The Barefoot Emperor van Jessica Woodworth en Peter Brosens.

Wat was volgens jou de beste Belgische film van het jaar?
Heel erg onder de indruk van Hellhole en Ghost Tropic, beiden van Bas Devos. En ik weet nu al met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dat ik volgend jaar op deze vraag Muidhond van Patrice Toye zal antwoorden. Patrice’s film stond in 2019 op het programma van Film Fest Gent, maar krijgt pas begin 2020 een Belgische release. Een must!

Wie waren voor jou de figuren van het jaar op filmvlak?
Bas Devos die het klaarspeelde om in één jaar met een film én in Berlijn (Hellhole) én een in Cannes (Ghost Tropic) geselecteerd te worden.

Wie moeten we volgens jou in 2020 in de gaten houden?
Ik kijk uit naar Cool Adbul debuutfilm van Jonas Baeckeland die over een paar weken hier in Gent gedraaid zal worden.

Wat zijn je filmplannen voor 2020?
Hard werken met een sterk vernieuwde ploeg aan de 47e editie van Film Fest Gent (13-24 oktober 2020) en de 20e – en dus verjaardagseditie – van het World Soundtrack Award Gala & Concert (24 oktober 2020), hét feest van de filmmuziek.

Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld zou willen stellen? Zo ja, welke?
Wie helpt ons een ‘huis van de film’ uit te bouwen In Gent?

Wat is je nieuwjaarswens?
Ik hoop dat we onze lokale cinema even divers kunnen houden als de afgelopen jaren, waarmee we in het festivalcircuit een mooie reputatie wisten op te bouwen. Maar uiteraard hoop ik ook dat het publiek de weg nog meer naar de cinema blijft vinden. En volgens de laatste cijfers voor de stadsbioscopen, lijkt dat de goeie kant uit te gaan.

Bekijk ook

De twaalf op Netflix!

Vanaf 10 juli kan je op Netflix kijken naar De twaalf. Twaalf burgers moeten beslissen …