Wim Opbrouck mag naar de Berlinale

Dat Wim Opbrouck razend populair is in Nederland bleek deze zomer nog maar een keer toen hij mocht aanschuiven voor ‘Zomergasten’ op de VPRO.  Een eer die slechts weggelegd is voor personaliteiten die iets betekenen over de Moerdijk.  Opbrouck heeft er natuurlijk vele keren op de planken gestaan, maar er zijn weinig Vlaamse acteurs die er de laatste jaren zo vaak op een filmset te vinden waren. Enkele jaren geleden mocht de West-Vlaming al eens naar de Berlinale, toen hij één van de hoofdrollen speelde in ‘Boven is het stil’ van Nanouk Leopold. En nu is ‘Cobain’ van diezelfde Nanouk Leopold voor de sectie Generation K, de jongerenfilms, geselecteerd.  En opnieuw speelt Wim Opbrouck een belangrijke rol in de film.  ‘Cobain’ is trouwens een coproductie van het Belgische ‘A Private View’, dat ook inbreng heeft in een tweede Nederlandse productie, ‘Dikkertje Dap‘, die voor diezelfde Generation K geselecteerd is. 

Dries Phlypo van A Private View zorgde voor de Belgische inbreng in ‘Cobain’.  Naast Wim Opbrouck heeft ook Naomi Velissariou (‘De Ridder’, ‘Chaussée d’Amour’…) een belangrijke rol en is ook Thomas Ryckewaert in de film te zien.  ‘Cobain’ vertelt het verhaal van hoe de 15-jarige Cobain (Bas Keizer) probeert om zijn zwangere moeder Mia (Naomi Velissariou) zo ver te krijgen dat ze haar extreme levensstijl verandert. Velissariou is half Vlaams, half Grieks en woont in Amsterdam. Wim Opbrouck speelt in ‘Cobain’  de rol van Wickmayer, de ex van Cobains moeder.

Director of photography van ‘Cobain’ is de Belg Frank van den Eeden, de vaste cameraman van Fien Troch, die in het verleden ook al vaak met Jan Verheyen en Hans Herbots samenwerkte.  Voor van den Eeden is het na ‘The Brownian Movement’ en ‘Boven is het stil’ de derde langspeler die hij doet met Nanouk Leopold.

Ook de kinderfilm ‘Dikkertje Dap’ is geselecteerd voor de Berlinale.  Naast coproducent Dries Phlypo vinden we op de aftiteling alleen nog David Verdurme terug als Vlaming met dienst.  De vaste monteur van Gust Van den Berghe, die onder meer ook ‘King of the Belgians’ monteerde, was eerder ook verantwoordelijk voor de montage van een andere succesvolle Nederlandse kinderfilm,  ‘Toen mijn vader een struik werd’.  Dikkertje Dap is het verhaal van een jongen die naar school moet en het daar helaas zonder zijn beste vriend, Raf de giraf, moet stellen.

 

Bekijk ook

Op de première van 1985!

Vanaf zondag 22 januari om 21.00 uur kan je op Eén en op VRT MAX …