Home / Nieuws / Interviews / Wim Willaert over Undercover!

Wim Willaert over Undercover!

Gisteren was de laatste aflevering van Undercover 2 op tv, vanaf nu kan je dus het volledige seizoen bingewatchen. Dat deed Wim Willaert zelf ook, toen hij de reeks in zijn mailbox kreeg voor de start op tv.

(Opgelet: dit interview bevat spoilers!)

Ik heb ze allemaal ineens uitgekeken en heb niet veel geslapen, ik vond het zo straf! Ik denk dat de mensen ook de slechteriken graag zullen zien en dat vind ik er heel schoon aan.

In het begin wel ja, maar die sympathie verdwijnt tegen het einde toch wel.

Godverdomme, zo’n klootzak! Dat was echt heel fijn om te spelen. Ik weet dat ik slecht ben, maar ik heb er wel wat dingen bijgeflanst om hem sympathieker te maken.

Bijvoorbeeld: als we een deal gaan doen, vertel ik op een bepaald moment het verhaal van de échte baas van de ranch waar we gedraaid hebben. Toen ze als kind aan hem vroegen: “Wat wil je later worden?”, zei die: “Cowboy”. Hij heeft daar straf voor gehad, maar is het wel écht geworden.

Wat wou jij vroeger worden?

De typische kinderwensen, denk ik. Ik was wel verslaafd aan televisie en ik was ook altijd al de eerste om de mensen te doen lachen. Op een keer was ik voor studieadvies bij het PMS, zoals dat toen nog heette, en ik vroeg daar: “Hebt u informatie over theaterscholen?”, en zei antwoorden: “Ahnee, dat hebben we niet”. Tot zover dus mijn zoektocht, dan heb ik eerst twee jaar rechten gedaan voor ik toch naar de toneelschool ging.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Met Undercover bestaat de kans dat je ook in het buitenland opgemerkt zal worden, heb je die ambitie?

Eigenlijk niet, maar het zou wel leuk zijn om nog wat schone rollen bij te krijgen natuurlijk. Dit was echt een rol om van te snoepen, het was de eerste keer dat ik iemand mocht spelen die uit frustratie iemand in elkaar klopt. Ik ga die scène dat Tom waes daar tegen de grond lag, nooit vergeten. Ik heb me daar kapot mee gelachen.

Eerst deden we een repetitie en daar geef je je nooit helemaal. Bij de eerste take speelde ik die scène plots wel voluit en de sfeer daarna was alsof dat echt gebeurd was. De figuranten spraken mij op voorhand de hele tijd aan over Eigen Kweek, maar daarna hebben ze niks meer tegen mij gezegd. Ze waren bang van mij!

Ik heb nog nooit tijdens gevechtscènes zoveel de slappe lach gehad als met Tommeke Waes, dat is zo’n geestige mens. Eigenlijk is dat een tv-figuur en je komt soms BV’s tegen die niet zijn wie ze zijn, maar hij is dat wel.

Is er dan eigenlijk een stunt coördinator bij zo’n scène?

Ja, maar ik heb dat ook al wel een beetje geleerd op Studio Herman Teirlinck, daar kregen wij schermen. Dat is eigenlijk een soort dansje.

En de dansjes zelf in de serie, heb je die mee geoefend?

Dat heb ik gelukkig niet moeten doen, daar was ik heel content voor. Die rollen zijn trouwens ook heel goed, Sarah Vandeursen en Robrecht Vanden Thoren, die twee zijn de hele tijd ‘op de grens van erover’. Ik heb ook zo gelachen met Katrien Devos, zij had voor haar scènes spreekwoorden opgezocht en dat was ‘vree’ grappig.

Alles wat in die bar zorgt een beetje voor de komische noot, want ik heb verder wel het gevoel dat er minder humor in zit dan in de eerste reeks.

Het verhaal is misschien iets serieuzer, de camping is ook een ander sociaal milieu en nu zit je echt in een ‘familietje’. Ik vind trouwens dat de moeder, de beste rol is die Chris Lomme ooit gespeeld heeft. Het blijft een mama, maar wát een smerige vrouw op het einde!

Jouw glansrol doofde wel wat uit naar het einde toe…

Ik lig daar alleen nog maar in bed, maar dat was ook tof om te spelen hoor. Ik ben wel een keer met heel de cast rond mij, gewoon in slaap gevallen tijdens een scène. Ineens werd het realiteit dat ik niets zei!

Er is jammer genoeg niet veel opening voor jou om in de derde reeks mee te spelen…

Ik heb een keer in een reeks meegedaan waar ik op het einde doodga en waar ze zeiden: “Kruip nog een keertje door het gras, wie weet dat we dat dan toch kunnen gebruiken”, maar nu wordt dat wat moeilijk.

Net zoals in Eigen Kweek speel je ook nu weer de broer van Sebastien Dewaele, is dat ook in het echt een brotherhood?

Het is de derde of vierde keer dat we broers spelen, denk ik. Nu was het wel leuk dat de oudere broer, niet de slimste of meest succesvolle is.

Jullie zijn samen iets aan het maken, kan je daar al iets over zeggen?

De titel is Stranden en het is zot.

Hoever staat het daarmee?

Ik ben aan aflevering 5, dat is een kantelpunt. Ik weet nog niet hoeveel afleveringen het gaat zijn, maar ik denk niet meer dan tien. Ik heb nog een beetje werk.

Jullie schrijven samen?

Hij heeft ook een gezin en ik zit hier alleen, dus ik schrijf vooral. Als ik een stuk geschreven heb, stuur ik het naar hem en krijg ik feedback. Dan komt hij met andere dingen of verbetert hij, dus het is wel echt samen werken.

Undercover 2 is nu volledig te bekijken op Vrt Nu en Netflix.

Bekijk ook

Albatros is één van tien beste programma’s van het afgelopen jaar!

Albatros staat op de shortlist van de Ha! van Humo, waarmee het blad het beste …