Wouter Wiggeleer en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Wouter Wiggeleer houdt vol en we kunnen maar hopen in zijn plaats dat hij het gelijk aan zijn kant krijgt.  Wouter Wiggeleer houdt vol om ons zijn antwoorden op onze vragen te stellen, zonder dat we hem onze vragen voorleggen.  Zoals hij ook lijkt vol te houden dat  hij zijn plek heeft in die kleine Vlaamse filmwereld.  Een stilaan overbevolkte filmwereld. Want nergens ter wereld zijn er meer filmscholen dan in België. Ieder jaar is er weer een nieuwe lichting filmmakers die zich geroepen voelt om ooit een langspeler te maken. Zwermen filmmakers van wie velen uiteindelijk vele illusies armer zullen afdruipen. Ze zullen met een mindere rol genoegen nemen of in een andere sector belanden. Wouter heeft niet de traditionele weg gevolgd. Zijn parcours loopt niet langs de bekende filmscholen. Hij doet het via een Syntra-opleiding.  Maar dat hij bezeten is van film, zoveel is zeker.  Intussen tref je in allerlei hoedanigheden op tal van filmsets aan, en heeft hij twee kortfilms gedraaid. En hij heeft nog veel meer ambities.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Het was niet het beste filmjaar ooit, maar ik heb toch enkele mooie Vlaamse producties gezien. Ik heb al mogen genieten van ‘Souvenir’ (release 2017), maar ook ‘De Premier’ en ‘Pippa’ lijken me wel geslaagd. ‘Belgica’ was in zijn genre ook zeker een goede jaarsstarter. Van de kortfilms kan ik er zeker enkele aanraden ‘Gerontophobia’ van Boris Sverlow is een pracht van een animatie/fictiefilm – Oscar material if you ask me ;). ‘Ampersand’ van Charlotte Dewulf is ook weer een typische kortfilm voor haar en geslaagd in zijn genre.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Nog een kortfilm maken (of twee ;)), en een producent vinden voor (hopelijk) mijn eerste langspeler. En ik heb ook het geluk dat ik mag meewerken aan een nieuwe mockumentary.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Ik heb een zeer aangename samenwerking gehad met enkele ‘vaste’ waarden uit de filmwereld. Oa. D.O.P. Lou Berghmans & regisseur Frank Van Mechelen zijn personen met zoveel kennis en ervaring dat ik blij ben dat ik met hun op één set te mogen gestaan hebben.

4) Wie worden voor u de figuren van 2017? Wie moeten we in de gaten houden?

Eerst en vooral wil ik beginnen met ‘Souvenir’ van Bavo Defurne en Yves Verbraeken. Een pracht van een film, spijtig genoeg naar mijn gevoel veel te ondergewaardeerd hier in België. Wie de kans heeft deze film mee te pikken, zeker doen!
Mijn vaste D.O.P. Michaël Boucherie is bezig aan de postproductie van zijn debuut langspeler ‘Where the skin lies’. Ik ben reuze benieuwd!
Julien Kerknawi maakt zijn kortfilm ‘A Broken Man‘ tot een langspeler, dat belooft ook de moeite te worden.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Een quote:
Make the world a better place, one movie at a time!

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

@ Charlotte Dewulf: Mocht je me nodig hebben bij je idee voor je langspeler dat je graag in 2017 zou willen proberen verwezenlijken. You have my number.
Aan alle anderen: Ik ben freelance beschikbaar, boek me!

Zie ook : 

Anderen die onze vragen bij de overgang beantwoord hebben

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …