Brede release en lovende recensies voor ‘Zagros’ in Nederland

‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa blijft niet alleen de festivalselecties opstapelen (na recent Edinburg en Cabourg, binnenkort ook München), de film komt in verschillende landen ook in het gewone bioscoopcircuit. Vanaf vandaag draait de prent die in wereldpremière ging op het Film Fest Gent en daar meteen de grote prijs won, in Nederland in de zalen. ‘Zagros’ komt er op 11 kopieën uit, en dat is meer dan in België het geval was. En de Nederlandse pers is vol lof voor het langspeelfilmdebuut van de Leuvense Koerd. 

★★★★ ‘Sterk speelfilmdebuut met universele zeggingskracht over sociale, religieuze en maatschappelijke druk’ VPRO Cinema
★★★★ ‘ZAGROS is krachtige wereldcinema’ FilmTotaal
★★★★ ‘Schrijnend ontroerend’ Cinemagazine.nl
★★★ ‘Knap overtuigend’ de Volkskrant

De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft.

 

Zie ook : 

Sahim Omar Kalifa vertelt waarover ‘Zagros’ gaat

Sahim heel gelukkig met winst in Gent

Ruben Impens over Sahim

Sahim over Ruben

Dries Phlypo over Sahim

Sahim werkte met verschillende producers

Sahim over ‘Zagros’

‘Zagros’ wint publieksprijs op het festival van Annonay

Johny Voners houdt van Zagros

Bekijk ook

Alain Platel en Mirjam Devriendt over Why We Fight!

In oktober ging Why We Fight? in première op Film Fest Gent, nu komt de documentaire …