Jeroen Bogaert over 2013

Jeroen Bogaert is een buitenbeentje, een durver, een jongeman die eigenzinnig zijn eigen zinnige pad bewandelt.  De Gentenaar studeerde aan het RITS, leerde daar in voldoende mate het vak om met zijn film ‘Cocoon’ meteen 4 internationale prijzen op te strijken, maar zag het groter en internationaler.  Hij wou meer en beter en trok naar de London Film School. Daar studeerde hij met onderscheiding met zijn kortfilm ‘Early Birds’ die intussen voor verschillende prestigieuze internationale festivals is geselecteerd.  En gelukkig voor ons blijft hij in de richting van ons landje kijken.  Niemand maakte zo’n werk van onze nieuwjaarsvraagjes.  Jeroen Bogaert is een redactie op zich. Waarvoor dank.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

2013 volgt een jaar van contacten leggen en geduld hebben. Ik heb sinds eind 2011 twee filmdiploma’s en een heleboel kortfilms op zak, waarvan ik de eerste 10 jaar geleden aanvatte. Gelukkig heb ik sindsdien een aantal inspirerende mensen ontmoet en ben ik beginnen schrijven aan een eerste langspeelfilm, gesteund door een producent in Londen. Er zal nog een lange weg afgelegd moeten worden, maar het ziet er momenteel goed uit.
Ook volgt m’n laatste short ‘Early Birds’ nog steeds een mooi festival parcours. Zo spelen we begin januari op The London Short Film Festival samen met zo’n 300 andere kortfilms én zijn we als 1 van de 9 genomineerd voor Best New UK Short Film. Dat mijn kortfilm in het Vlaams is opgenomen hier in België is blijkbaar niet zo’n probleem.
Over België gesproken, ik hoop in 2013 ook de banden met het thuisfront terug wat te kunnen versterken. We zullen voor de langspeelfilm ook hier op zoek gaan naar een co-producent.

 

2. ‘ Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

De output in België tegenwoordig is enorm bemoedigend voor jonge regisseurs zoals ik. Sinds een paar jaar zijn er een aantal filmmakers met wie ik nog op school heb gezeten met hun eerste langspeler naar buiten gekomen. Het is heel leuk om hun traject te volgen. Ik kijk zeker uit naar: ‘Welp’ van Jonas Govaerts, ‘Paradise Trips’ van Raf Reyntjens, ‘Just In Time For Something’ van Bas Devos, ‘The Equator’ van Hans Van Nuffel, de eerste lange film van Roel Mondelaers, Cecilia Verheyden, Alexander Decommere, Jan & Raf Roosens, Tom Van Avermaet, Douglas Boswell, Maxence Robert, Kevin Meul en Pieter-Jan De Pue. Ook is het in spanning afwachten op nieuw werk van Stijn Coninx, Wim Vandekeybus, Pieter Van Hees, Geoffrey Enthoven, Patrice Toye, Dimitri Karakatsanis, Felix van Groeningen en uiteraard Michaël Roskam. En dit is maar een kleine greep uit een lange lijst.
Internationaal wacht ik vooral op: ‘Nymphomaniac’ van Lars von Trier, ‘Her’ van Spike Jonze, ‘Gravity’ van Alfonso Cuaron, ‘Promised Land’ van Gus Van Sant, ‘The Place Beyond The Pines’ van Derek Cainfrance, ‘Elysium’ van Neill Blomkamp, ‘Frank Or Francis’ van Charlie Kaufman, ‘A Glimpse Inside The Mind Of Charles Swan III’ van Roman Coppola, ‘Twelve Years A Slave’ van Steve Mcqueen, ‘Labor Day’ van Jason Reitman, ‘Foxcatcher’ van Bennett Miller, ‘Silence’ van Martin Scorsese, ‘The Creed Of Violence’ van Todd Field, ‘The Double’ van Richard Ayoade, ‘The Look Of Love’ van Michael Winterbottom, ‘Only God Forgives’ van Nicolas Winding Refn, ‘Trance’ van Danny Boyle, ‘Captain Phillips’ van Paul Greengrass, ‘Lowlife’ van James Gray en ‘Blood Ties’ van Guillaume Canet. Ik weet het, ik ben nogal een lijstjesman.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

Ik ben heel benieuwd naar hoe Matteo Simoni het zal doen in ‘Marina’ van Stijn Coninx. Als we het dan verder over jong acteertalent hebben, mogen we Ezra Fieremans, Szaga Lauwers, Romy Louise Lauwers (geen familie), Zoë Thielemans, Charlotte De Bruyne, Robbrecht Vanden Thoren en Anemone Valcke niet uit het oog verliezen. Hier raak ik nog maar aan het topje van de ijsberg, maar vergeef me, this is off the top of my head.

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Dit is een beetje het verlengde van vraag 3. Rik Zang (DOP) is zeker iemand die nationaal het grotere werk zal krijgen. Internationaal? Roskam, Erik Van Looy, Matthias Schoenaerts en Nicolas Karakatsanis, voor zoverre dit niet al gebeurd is.

 

Lees ook meer over de internationale selecties voor ‘Early Birds’

 

Nog meer wensen van andere mensen? KLIK HIER

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …