Overpeinzingen bij de overgang : Bernard De Rycke over het oude en het nieuwe filmjaar

Bernard De Rycke is een uitzonderlijk figuur.  Echt. Echt. Echt.  Als u hem niet kent, mist u iets.  U mist sowieso wel iets, maar daar willen we het nu even niet over hebben.  Wel over Bernard.  Hij mist veel.  En toch.  Hij mist een stuk gezondheid die wij als vanzelfsprekend ervaren.  Het was nog toen hij voor het Filmfestival van Gent werkte dat hij de diagnose kreeg te slikken dat er een tumor in zijn hersenen zat.  Een goedaardig gezwel, weliswaar, maar zoals dat wel vaker gaat met gezwellen, ze blijven niet even vriendelijk.  We zijn inmiddels vele jaren later, en Bernard had voor zichzelf een carrière gevonden als leraar.  Een beetje van alles wat, als we het ons goed herinneren, maar ook godsdienst.  Wellicht ben je iets vaker bezig met God en de vraag of Hij bestaat als er iets in je hoofd zit dat je regelmatig herinnert aan de eindigheid van het leven.  Inmiddels geeft Bernard geen les meer.  Tot groot verdriet van hele legioenen leerlingen die aan zijn lippen hingen.  Bernard is een verteller.  En een filmfreak.  Nu zijn tumor een meer onvriendelijk karakter gekregen heeft, heeft hij zichzelf ook heruitgevonden. Hij is nu filmmaker.  Hij wist met crowdfunding een eerste zeer contemplatieve kortfilm te draaien, onder de noemer ‘In a Landscape’, en hij heeft nog plannen.  We waren dan ook blij dat ook hij onze nieuwjaarsvraagjes wou invullen.

1) Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

‘Violet’ van Bas Devos was een hoogtepunt. Een film die o.a. het werk van Bela Tarr kan overtreffen of eventreffen.  Slow cinema die meer durft dan de meeste films. Eindelijk nog een film die meer dan een Belgisch niveau haalt.  Op verschillende vlaken top, gaande van inhoud/visueel/uitzuivering van dialogen/ zo goed als geen woord of beeld of geluid te veel… Vele andere films waren herkenbaar, en vooral veel tv-films.

2) Wat zijn uw plannen voor 2015?

Nog een tweede kortfilm en een eerste langspeelfilm.  Het zal totaal iets anders zijn en zeer angstaanjagend, herkenbaar, maar taboeachtig… Ik hoop ook dat mensen zoals Alina Kneepkens mijn rechterhand kunnen blijven.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

D.O.P. Thomas Buelens was top, net als Johan Somers, die het geluid deed, en Stefan Meylaers die zich over de muziek ontfermde.  Drie vakmensen die meer voor film zouden moeten/mogen/kunnen werken.  En ook de setfotografie van Kris Dewitte was uitmuntend.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Hopelijk krijgen de ‘onbekende’ mensen meer de kans te krijgen en zullen ‘vakmensen’ daar meer voor open te staan. Of nu een bekend acteur of een bekende actrice de hoofdrol speelt, zou zo geen rol mogen spelen.

5) Het mandaat van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.

Pierre doet dat goed, maar misschien is het tijd voor iemand anders.  Wie zal het zeggen?

Zie ook : 

Zij die ook al onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden

Check Also

Titus De Voogdt en Hans Buyse over ‘Zodiac’!

Recent staken Titus De Voogdt (‘King of the Belgians’, ‘The Barefoot Emperor’) en Hans Buyse …