Home / Nieuws / 15 kerstcadeaus voor de liefhebber van Vlaamse film

15 kerstcadeaus voor de liefhebber van Vlaamse film

We kennen het. Het laatste weekend voor kerstmis breekt aan, je hebt nog een waslijst aan cadeautjes af te vinken en loopt nu al verloren in de oneindige diepte van bol.com-pagina’s. Gelukkig hebben wij wel nog wat inspiratie achter de hand, waar je zowel dat arty farty neefje, schermverankerde nonkel of misschien wel de cinefiel in jezelf een groot plezier mee doet. Bonus: twee cadeaus op de lijst  kan je ook winnen dankzij Cinevox!

  1. DVD: De beste Vlaamse kortfilms van 2018

Meteen één van de items die je dankzij Cinevox misschien zelfs gratis onder de kerstboom legt, is deze fijne kortfilmcompilatie. Met onder andere topfilms Adil El Arbi & Bilall Fallah, Deben Van Dam en Domien Huyghe, oftewel dé staalkaart van de strafste kortfilms van het jaar.

Koop de film op dalton.be of doe mee aan de wedstrijd via deze link!

2. Een abonnement op Uncut

Ken jij Uncut al? Het is de streamingdienst van Universcine, een platform waar je ook voor 24 uur heel wat films uit Europa en daarbuiten kan huren. Voor 8 euro per maand kijk je ze ongelimiteerd online. Een soort Netflix zonder series dus, alleen staat deze wél boordevol Vlaamse toppers: Souer Sourire, Tueurs, Marina, Rundskop, Patser, De rouille et D’os, Achter De Wolken… Maar even goed telt de catalogus van maar liefst 274 Belgische films heel wat pareltjes die nog uit de beginjaren van onze filmindustrie stammen. Daar kom je dus wel even mee toe!

Meer info: nl.universcine.be en www.uncut.be

3. Boek: Rosie & Moussa voor altijd

Dorothée Van Den Berghe maakte er een prachtige film van (die sinds oktober trouwens ook op DVD beschikbaar is), maar eerst en vooral kwamen Rosie & Moussa tot leven in de prachtige kinderverhalen van KVS-directeur Michael De Cock, met de tekeningen van Judith Vanistendael.

4. Cinematickets (maar dan anders)

Uiteraard lopen er ook momenteel nog heel wat Vlaamse films bij ons in de bioscoop, waaronder ‘Girl’, ‘Beautiful Boy’, ‘De Collega’s 2.0′ en ‘Ce Magnifique Gâteau’. Daarom geven wij op Cinevox morgen nog vrije bioscooptickets weg, die je voor een film naar keuze kan inzetten (al hebben we natuurlijk liefst dat je ze voor eentje van eigen bodem gebruikt!)

Liever wat alternatiever? Neem dan een kijkje op de website van Cinema Zed Leuven of Sphinx Gent, want allebei bieden ze speciaal voor de eindejaarsdagen cadeaubonnen aan, in een kersttintje. Naast bovengenoemde films ontdek je in Sphinx ook het pakkende ‘Inclusief’ van Ellen Vermeulen, en de boeiende documentaire ‘Servais’ van Rudy Pinceel.

5. Earlybird tickets voor het JEF Jeugdfilmfestival

Sinds deze week maakte JEF ook het programma voor het komende JEF-festival bekend, dat doorgaat van 23 Feb – 11 Mrt 2019 in Antwerpen en 2 – 9 maart 2019 in Brugge. Tatyana Beloy en Soe Nsuki zijn dit jaar meter van dienst, en onder hun toeziend oog vallen er weer heel wat leuke, mooie en ontroerende jeugdfilms te ontdekken. Dé highlight wordt ongetwijfeld ‘Binti’, een film met Joke Devynck en Baloji die er in avant-première wordt vertoond. Verder kunnen kinderen er deelnemen aan allerlei workshops, van vloggen tot VR. Een inspirerend en creatief cadeau voor je kroost, dus!

Info en tickets: jeffestival.be

6. DVD: Raoul Servais documentaire + compilatie

Hij wordt de godfather van de Europese animatiefilm genoemd, en toch doet de naam Raoul Servais niet altijd een belletje rinkelen. Inmiddels is de man 91 en nog steeds aan het werk, en kreeg hij de eer die hij verdient in de vorm van een expo én documentaire. Rudy Pinceel volgde hem enkele maanden, en toont daarnaast verschillende fragmenten uit Servais’ beste werk. De film wordt momenteel in enkele zalen vertoond, maar voor wie daar niet geraakt is er goed nieuws: de documentaire werd gebundeld met een enkele films van Servais zelf in een gloednieuwe DVD.

Koop hem hier!

7. Boek: ‘Tweak’ van Nic Sheff

Een absolute must voor iedereen die een traantje moest wegpinken bij ‘Beautiful Boy’ van Felix Van Groeningen: het boek ‘Tweak’, de waargebeurde memoires van de voormalig drugsverslaafde Nic Sheff over die heftige periode in zijn leven. Van een rauwheid die soms even slikken is, maar ook hoopgevend en literair origineel materiaal dat het verhaal een extra dimensie geeft.

8. Cadeaubon dalton.be

Hierboven toonden we al ons enthousiasme over Uncut, maar ook het nieuwe platform dalton.be draagt absoluut onze goedkeuring weg. Hierop worden hoofdzakelijk Vlaamse kortfilms en documentaires verzameld, die je elders nauwelijks nog kan terugvinden. Je kan DVD’s aanschaffen per stuk, maar ook films huren of streamen. Speciaal voor kerst zijn er nu cadeaucheques voor 6 maanden (25 euro) of 1 jaar (50 euro) te koop, waarmee de ontvanger naar hartelust alle materiaal op het platform kan bekijken. Alvast een tip: de gloednieuwe documentaire ‘Wien is ’t Hof van Commerce’ over de relschoppers van de Vlaamse muziekscene, maar ook mooie kortfilms als ‘Cloudboy’ en ‘Wildebeest’ en ‘May Day’ (die laatste maakt trouwens zelfs kans op een Oscar) kunnen we aanraden.

Ontdek hier alle films!

9. DVD-box Vlaamse Films 2017

Nog een probleem dat we herkennen: jaar na jaar opnieuw zie je geweldige Vlaamse films passeren in de bioscoop, maar houdt de drukte des levens te tegen om ze effectief te gaan ontdekken. Eens voorbij, zijn ze nauwelijks online terug te vinden, en bieden enkel losse (maar dure) DVD’s soelaas. De oplossing: koop ineens een hele box met het beste dat de Vlaamse filmsector de laatste jaren aanleverde. Zo is er de Vlaamse Filmbox 2017, met onder andere ‘Image’, ‘Welp’, ‘Marina’, Groenten’ uit Balen’, ‘Het Vonnis’ en nog vijf andere films voor slechts 29,99€.

10. DVD-box Vlaamse Filmklassiekers

Zoek je het liever wat verder terug in de tijd, dan kunnen we de reeks Vlaamse Filmklassiekers aanraden: 4 boxen verschenen er al, elk zelfs maar 19,99€ voor tien films uit onze goedgevulde archieven. En voor wie het spannend wil houden, is ook de Surprise Box altijd een winner: van Safety First, Broer, de Behandeling, Image en Welp ben je zeker dat ze erin zetten, en verder krijg je er nog eens vijf verrassingsfilms bij voor de hallucinante prijs van 9,99€ in totaal. Dat is bijna een belediging voor de makers, maar een goede deal voor de cinefiel!

11. Boek: ‘Niet Schieten, dat is mijn papa!’

Je moet al onder een steen geleefd hebben om het niet te weten: Stijn Coninx maakte een krachtige film van het verhaal van David Van De Steen, een van de overlevende slachtoffers van de Bende Van Nijvel. Daarvoor werkte hij maar liefst 7 jaar aan het scenario, grotendeels gebaseerd op diens boek ‘Overlever van de Bende van Nijvel’, opgeschreven door Annemie Bulte. Coninx moest uiteindelijk nog heel wat materiaal schrappen om aan een film te komen die binnen de gangbare duurtijd past, en dus staat het boek nog boordevol niet-vertoonde verhalen, theorieën en statements.

12. WELP-masker

De film ‘Welp’ van Jonas Govaerts dateert inmiddels al van een tijdje geleden, maar dit jaar kwam de setting weer helemaal tot leven in een verbluffend spookhuis in Bobbejaanland. Onder andere het originele masker werd terug bovengehaald, net als allerlei decorstukken. Kinderen die die ervaring beleefden, of gewoon de film zagen, kunnen nu ook zelf in de huid van Kai kruipen met het Welp-masker, dat gratis en voor niets te downloaden is op de website van de film.

Klik hier voor het masker!

13. DVD: Koen De Bouw-collectie

Met ‘Torpedo’ verschijnt Koen De Bouw in 2019 weer terug op het scherm in vol ornaat, dus geen beter moment om ook zijn andere films in te halen.

14. DVD-box De Collega’s

De Collega’s-koorts te pakken gekregen nu De Collega’s 2.0 in de zalen is? Vraag of geef dan deze DVD-box met de volledige originele serie, en gniffel nog even verder met iconische personages als Jean De Pesser (Jaak Van Assche) of Jomme Dockx.

15. DVD Patser

Adil El Arbi en Bilall Fallah regisseren binnenkort Bad Boys III, en die vangst haalden ze onder andere binnen dankzij de eerste Vlaamse film die in 2018 op de filmaffiche stond: Patser. Sinds een tijdje is de film ook op DVD verkrijgbaar, dé manier om je alvast voor te bereiden op het Hollywoodiaanse werk van deze dreirries.

Fijne feestdagen!

Bekijk ook

Dries Vos tekent bij Independent Talent Group

Dries Vos, coregisseur van De dag en regisseur van succesvolle Vlaamse films en tv-reeksen, heeft …