Belgen in de bioscoop bij de bovenburen!

In Nederland gingen de bioscopen vandaag terug open, er staan ook enkele Vlaamse (co)producties op de programmatie.

Bij ons is het nog wachten tot woensdag 9 juni, maar bij onze noorderburen gingen de bioscopen vandaag al terug open. Op het programma staan ook enkele Vlaamse (co)producties of buitenlandse films met Vlaamse cast. Belgen die niet kunnen wachten tot de films hier uitkomen, zijn ook zeker welkom in de Nederlandse zalen.

Reserveren is noodzakelijk en als je te vroeg bent moet je buiten wachten. Naar de zaal gaan gebeurt met mondkapje, maar eens je zit mag dat af. Per zaal zijn er maximum 50 mensen toegelaten, die moeten op 1,5m van elkaar zitten.

We informeerden even bij Lumière Cinema Maastricht, die zich dichtbij de grens met België bevinden: “Belgen zijn welkom! Jullie films doen het bij ons trouwens ook goed, vooral als het iets van de gebroeders Dardenne is”, zegt de medewerkster. “De vertoning van Kom hier dat ik u kus vanavond zit al halfvol, voor zondagnamiddag verwachten we ook wel wat volk. Vooral Slag om de Schelde is populair”.

Voor wie de grens wil oversteken zetten we de Vlamingen graag even op een rijtje:

Kom hier dat ik u kus, verfilmd door het Vlaams-Nederlandse regisseurskoppel Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, naarhet gelijknamige boek van Griet Op de Beeck. De film is een coproductie met het Belgische productiehuis Lunanime. De hoofdrollen zijn voor Tanya Zabarylo, Valentijn Dhaenens, Tom Vermeir, Wine Dierickx en Tijmen Govaerts.

Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf. Het wordt haar manier van leven. Ook als volwassene doet Mona haar uiterste best om iedereen gelukkig te maken. Maar de volwassen Mona beseft dat de wereld gevuld is met ego’s en eigendenkers en dat ze het heft in eigen handen zal moeten nemen om uiteindelijk zelf een gelukkig leven te kunnen leiden.

De uren en locaties van de Nederlandse vertoningen vind je hier.

Jan Bijvoet in Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde, een coproductie met het Belgische productiehuis Caviar. Daarin zijn enkele rollen weggelegd voor o.a. Jan Bijvoet, Marthe Schneider, Mathijs Scheepers en Koen De Sutter.

November’44; op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Een overzicht van de vertoningen van Slag om de Schelde vind je hier.

 

 

Sound Of Metal, die onlangs kans maakte op een Oscar voor ‘beste film’. Bert Hamelinck, CEO van productiehuis Caviar, produceerde de film. Van de zes nominaties konden er uiteindelijk twee verzilverd worden, die voor ‘beste geluid’ en ‘beste montage’.

Geluid is alles in het leven van Ruben. Dat begint met de gemoedelijke jazz waarmee hij opstaat, en bouwt op naar de snoeiharde drumsets die hij er iedere avond uit ramt in de optredens van de noiseband die hij heeft met zijn vriendin en bandgenote Lou. Maar als hij plotseling doof wordt, zet dat de precaire balans van hun nomadische rockleven op scherp. Wie is Ruben nog, als datgene waarop hij zijn identiteit heeft gebouwd wegvalt?

Een overzicht van de vertoningen van Sound Of Metal vind je hier.

 

K3: Dans van de Farao, met K3 en Jacques Vermeire, een productie van Studio 100.

Hanne, Marthe en Klaasje gaan hun nieuwe album voorstellen in een Egyptisch museum. Ze brengen alles in orde voor hun optreden. Wanneer ze in het museum alle drie een wens doen bij een Egyptische Wenskat, komt die tot hun verbazing uit. Hanne kan de gedachten lezen van mensen en dieren, Marthe kan alles kopen wat ze voor zichzelf wil, en Klaasje kan blijven wensen wat ze maar wil. Maar de wensen van de Wenskat zijn vervloekt door farao Tritanchamon. De drie vervloekte wensen keren zich tegen K3 en zorgen voor een hoogoplopende ruzie tussen de meisjes.

Een overzicht van de vertoningen van K3: Dans van de Farao vind je hier.

 

 

Johan Heldenbergh in Quo Vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida? met Johan Heldenbergh, die  bij de Oscars genomineerd was in de categorie ‘beste buitenlandse film’.

Aida, docente Engels en tolk in dienst van de Verenigde Naties, zoekt samen met haar gezin en 25.000 andere Bosniërs, op de Nederlandse VN-basis een veilig onderkomen tegen het oprukkende Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan het dramatische besluit van luitenant-kolonel Thom Karremans om op het voorstel van generaal Mladic in te gaan om onder toeziend oog van de Dutchbatters de mannen, vrouwen en kinderen uit de enclave te evacueren. Aida probeert uit alle macht haar gezin te beschermen en ervoor te zorgen dat zij de enclave niet hoeven te verlaten, omdat zij al voorvoelt wat wij inmiddels weten; ruim 8.000 mannen worden, zodra zij de basis hebben verlaten, in massa-executies vermoord.

Een overzicht van de vertoningen van Quo Vadis, Aida? vind je hier.

Jeroen Perceval in De Oost

De Oost, met Jeroen Perceval.

Indonesië 1946, Johan is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt hij in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Een overzicht van de vertoningen van De Oost vind je hier.

K3: Dans van de Farao is bij ons vanaf 9 juni in de zalen te zien. Sound Of Metal, Kom hier dat ik kus, De Slag om de Schelde, Quo Vadis, Aida? worden later bij ons in de bioscoop verwacht.

Bekijk ook

Eva Cools en Hyun Lories verkozen tot beste regisseur en scenarist!

Sabam for Culture koos vanavond op DOCVILLE de beste regisseur en scenarist van 2020. Eva …