Dries Vos en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Voor Dries Vos zijn het tegenwoordig superdrukke en tegelijk ook spannende dagen. Dag in, dag uit staat hij momenteel op de set van ‘De Dag’ en het is aftellen tot ‘Allemaal Familie’, die eerste langspeler van hem, eindelijk op het publiek mag losgelaten worden. De veelbelovende trailer was er al. En er is al wel vaker iets te zien geweest, zij het dan vooral op het kleine scherm, dat ons benieuwd maakt naar die langspeler van hem.  Denk aan ‘De Biker Boys’, ‘Nieuw Texas’ en ‘Patrouille Linkeroever’. En dan zouden we nog bijna ‘Wat Als?’ vergeten, waar hij verschillende episodes van heeft ingeblikt. Een half mirakel dat deze man nog de tijd en energie vond om onze nieuwjaarsvraagjes te beantwoorden. We zijn hem veel dankbaarheid verschuldigd.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2016 was voor mij het jaar waarin ik mijn eerste film mocht draaien, dus dit jaar zal sowieso verbonden zijn aan ‘Allemaal Familie’. Verder heb ik zoals steeds genoten van de verscheidenheid aan vlaamse films, en ben ik blij dat er plaats en publiek is voor alle mogelijke genres.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

In 2017 werk ik ‘De Dag’ af ,een nieuwe fictiereeks van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, en die ik samen regisseer met de geweldige Gilles Coulier. Daarna maak ik een nieuwe , eigen film voor Marmalade en in het najaar staat een verfilming van een boek van Daphne Deckers in Nederland op de planning.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

 

Robin Pront ontegensprekelijk! En in de lijn daarvan Kevin Janssens waar we het laatste nog niet van hebben gezien.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Verder hoop ik dat Brecht Goyvaerts een keer ene film mag maken waar zijn poëtische beelden van het scherm zullen spatten, en dat Gilles Coulier de wereld zal veroveren met ‘Cargo’.  De ster van Lynn van Royen (aalst united!) gaat rijzen en ik hoop dat ik haar nog op tijd kan casten in haar eerste film…
5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

/

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

 

Ik zou graag de vraag stellen waarom er nog steeds een compleet gescheiden platformbeleid bestaat mbt tot de film. Hoe graag ik zelf ook de romantiek van de bioscoop hoog wil houden, enkele weken na de theatrical release ook kunnen uitkomen op Telenet,Proximus of andere platformen zou fijn zijn… Ik wil films maken voor een groot publiek, en dus ook zoveel mogelijk mensen willen bedienen. En o ja , Jakob Verbruggen, kom eens naar vlaanderen terug en maak eens een filmknaller van formaat!!!

Zie ook :

trailer ‘Allemaal Familie’

teaser ‘Allemaal Familie’

‘Allemaal Familie’ in het bioscoopjournaal

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …