Home / Nieuws / ‘Girl’ wordt gecensureerd door Netflix en MPAA

‘Girl’ wordt gecensureerd door Netflix en MPAA

Minder naakt en weg pijpscène – die twee verplichtingen krijgt Lukas Dhont opgelegd om zijn film ‘Girl’ in Amerika te mogen uitbrengen. “Ik begrijp nog altijd niet waarom, maar we moeten hermonteren”, vertelde Lukas Dhont aan De Morgen.

Wie ‘Girl’ al gezien heeft, zal waarschijnlijk zelfs even in zijn geheugen moeten graven om het bewuste naaktbeeld van Lara (Victor Polster) voor de geest te halen – zo kort was het. Toch was de penis in kwestie voor Netflix, de distributeur van ‘Girl’ in de VS, een doorn in het oog: het zou maar eens als kinderpornografie gezien kunnen worden. Dat die penis net een essentieel element is bij de psychologische worstelingen van het hoofdpersonage, kon hen niet vermurwen. “Ik vind dat stom,” vertelde Lukas Dhont aan De Morgen, “omdat die scène daarmee plots minder steekhoudt. Als wat daarin te zien is voor mij niet essentieel was, dan had het er ook niet in gezeten. Maar we hebben er lang over gepraat, ik heb mijn mening gegeven, en je voelt dat Netflix schrik heeft voor controverse.”

En alsof dat nog niet genoeg is, zwaait ook de Motion Picture Association of America (MPAA) met de schaar. Het keuringsorgaan kreeg de film te zien omdat Netflix ‘Girl’ nu ook in enkele Amerikaanse zalen wil brengen, wat ook de Oscarcampagne ten goede komt. Voor de MPAA was de naaktscène geen probleem, omwille van het gebrek aan seksuele context. Wel hebben ze het op de pijpscène gemunt, waarin er nochtans geen enkel geslachtsdeel wordt getoond en ook de erotiek ver te zoeken is.

Vooral ten opzichte van distribiteur Netflix is het onbegrip groot, omdat de film in andere landen wél gewoon in originele versie te zien was. Anderzijds werd de beslissing genomen in het kader van de Oscarcampagne, die momenteel in handen van Netflix ligt. Negatieve publiciteit rond deze periode is absoluut nefast, en dus wil de streaminggigant risico’s liever vermijden. De Acadamy-leden zullen de film overigens wel inclusief naakt- en pijpscène te zien krijgen, aangezien het reglement voorschrijft dat telkens de versie van het land van herkomst moet beoordeeld worden.

Normaal gezien zal de beslissing dus niets veranderen aan de Oscarkansen van ‘Girl’, en die liggen er goed bij. Momenteel voert Dhont gedurende twee weken campagne in de VS, en de positieve reacties van zowel pers als Academy-leden stromen binnen. Midden december weten we eindelijk of dat zijn vruchten afgeworpen heeft, want dan wordt de shortlist voor niet-Engelstalige nominaties bekendgemaakt.

Ontdek hier alvast wat Lukas Dhont te vertellen heeft tijdens de Oscarcampagne, en hou Cinevox in de gaten voor meer nieuws!

 

Bekijk ook

Interview met winnares van het BSFF, ‘Melanie’ is nu Oscar Qualified!

Vorige week werden de winnaars van het Brussels Short Film Festival bekendgemaakt, de Grand Prix …