Hans Oosterlinck castte het busje uit de Kampioenen-film

Hans  Oosterlinck van de firma Catwalk Cars

uit Izegem doet aan casting van voertuigen

In films wordt er niets aan het toeval overgelaten.  Alles wat je in beeld ziet, is er voor een reden.  En om die reden worden ook altijd specialisten aangesproken.  Hans Oosterlinck houdt zich bezig met de casting van wagens in films.  Hij is de man achter, de man in en de man ook die bezig is met het binnenkort wellicht bekendste voertuig van België, het busje waarmee de Kampioenen in de langspeelfilm ‘Kampioen Zijn Blijft Plezant’naar het Zuiden trekken.

 

HANS OOSTERLINCK : “Deze wagen is speciaal gecast voor deze productie. De makers van de film hadden me uitgelegd wat ze precies zochten en ik ben toen voor hen op zoek gegaan. De wagen moest er oud uitzien, technisch moest hij nog in staat zijn om in Frankrijk de Mont Ventoux op te geraken en om alle opnames te doen, inclusief de stunts. Maar hij moest er ook een beetje als een touringcar uitzien. Het busje dat ik uiteindelijk gevonden heb, heeft ooit gefunctioneerd als schoolbus, maar de opties heb ik geïnstalleerd : de bergvakken van boven, de koffers langs de onderkant, het bagagerek op het dak, er hangt een fake uitlaat aan, waaruit via een rookmachine neprook komt gespoten, we hebben er ook een handrem in gemonteerd om de nodige stunts te kunnen uitvoeren en dan in samenwerking met het art-department is de wagen aangekleed met de juiste gordijntjes, zetelovertrekken.  We hebben ook de zetels aangepast. Er stonden nog acht zetels, de zetels hadden kopsteunen zoals in een gewone bus, dus ja, de technische aanpassingen hebben wij gedaan en de uiterlijke veranderingen heeft de afdeling decor gedaan. En toen hadden ze een chauffeur nodig die met zo’n ding kon en mocht rijden en die de tijd kon vrijmaken.  En toen ben ik maar meegegaan.”

 

Je hebt het busje moeten aankopen?

 

OOSTERLINCK : “Ja, het is speciaal voor deze productie aangekocht. Huren kon niet, want de filmploeg heeft er zoveel mee uitgericht, dat je nadien onmogelijk dit busje kon teruggeven aan de eigenaar.”

Wat heb je er voor betaald?

 

OOSTERLINCK : “Dat ga ik niet zeggen (lacht).  Ze gingen dat eerst huren.  Maar ik functioneer ook als adviseur. En ze vroegen me of ze bepaalde stunts konden doen met een bus. Ze wilden bijvoorbeeld slippen met de handrem.  Ik zei toen : ‘Jongens, dat is niet haalbaar met zo’n bus, dat is te gevaarlijk. Toen ik dat scenario inkeek, zei ik : ‘jongens, dat zal echt niet goed komen.’ Je kunt dat niet doen met een huurbus. En toen is er wat over over budgetten moeten gepraat worden, heb ik een gepaste bus gezocht en aangepast.”

 

En hoeveel draaidagen had jij?

 

OOSTERLINCK : “Gans de maand mei en nog een stuk of tien in juni, dus een stuk of veertig. De Kampioenen zijn een leuke bende om voor te werken.  Ik voelde me meteen thuis.  Het busje was de ijsbreker en we waren meteen goed vertrokken.”

 

Wie van de acteurs rijdt er meestal in de scènes?

 

OOSTERLINCK : “Fernand is eigenlijk de hoofdbestuurder.  Die heeft dat busje in defilm geregeld eigenlijk. En dan moet Xavier ook een stukje rijden en de vrouw van Boma moet er ook een paar keer mee rijden. Maar zij is zo goed als iedere keer vervangen geweest door een stand-in. Ik heb rijlessen gegeven aan de acteurs, maar bepaalde dingen die zij moest doen, waren echt te riskant. De lichte stunts heb ik zelf gedaan, maar de meer riskante passages heb ik ook overgelaten aan een stuntman.”

 

Wat moeten we verstaan onder stuntwerk?

 

OOSTERLINCK : “Bijvoorbeeld heel snel over een heel klein marktje rijden, nadat je uit een smal steegje komt gereden. Als je aan de twee kanten maar vijf centimeter hebt en dat je daar in volle vaart moet doorvlammen. Dat kan je niet laten doen door iemand die dat niet gewoon is.  En dan zijn er een aantal zware remmanoeuvres geweest, toch met een slippende bus. Die hebben we eerst aangepast, dat hij kan slippen. En dat is uitgevoerd door een echte stuntman, van een stuntteam.”

Bekijk ook

Hotel Centaur zoekt hulp!

De Grieks-Belgische kortfilm Hotel Centaur heeft jouw hulp nodig.  De opnames van de film zijn …