Help Line Pillet met haar nieuwe kortfilm!

Line Pillet, actrice en filmmaker, is voor de realisatie van haar nieuwe kortfilm Window op zoek naar financiële ondersteuning. De middelen van de crowdfunding gaan o.a. naar de huur van materiaal, locaties, lonen van de cast & crew, pellicule en ontwikkeling.

Window toont een dag uit het leven van de jonge ramenwasser Sam. Wanneer ze arriveert bij een Brussels woonblok voor de schoonmaak, treft ze een gebouw aan zonder ramen. In haar zoektocht naar de ontbrekende ramen, ontmoet ze schaduwfiguren van de stad die haar confronteren met zichzelf en haar eenzaamheid. Voorzichtig doorbreekt ze haar isolement en gaat over tot interactie en verbinding.

A R E N A

Brussel als arena fungeert als een vergrootglas voor problemen die zich binnen Sam en de wereld afspelen. De verschillende personages symboliseren een contrasterend wereldbeeld. Wat hen typeert is hun zoektocht naar verbinding, naar een plek waar ze zichzelf kunnen zijn.

“Ik heb een fascinatie voor personages zoals Sam, Jerry en Lea, die in de marge leven. Ze zijn vaak onzichtbaar en tellen niet mee. Ik wil hen in het voetlicht plaatsen en een stem geven. Ondanks de moeite die elk van hen ondervindt om een plek in de maatschappij te vinden, verdedigen ze wie ze zijn.”

P E R S O N A G E S

Het hoofdpersonage Sam is een loner. Door haar wijnvlek leerde ze zich op de achtergrond houden. Ze mijdt anderen zoveel mogelijk en contact leggen is voor haar een opgave. Wanneer ze ramen wast, voelt ze zich veilig. Het glas vormt een bescherming tussen haar en de buitenwereld. Wanneer haar dagelijkse routine wordt verstoord door de confrontatie met een gebouw zonder ramen, raakt ze geïnteresseerd door de mensen die ze daar ontmoet.

Haar tegenspeler Jerry is een excentrieke vagebond. Hij is een ex-danser die het kunstenaarschap inruilde voor een zwervend bestaan. Hij is geen cliché vagebond die bedelt voor munten maar een zonderling die een fantasiewereld schept waarin hij zich thuis voelt. Hij wil geen geld, hij wil een conversatie.

C A S T

Sam zal gespeeld worden door Anemone Valcke (Offline, Cool Abdoul). “Ze heeft een ongedwongen naturel en zet op een authentieke manier personages neer. Haar gevoeligheid in combinatie met haar rebelse karakter is ontroerend. Ze verbindt als actrice kwetsbaarheid en kracht.”

Jerry zal gespeeld worden door de Britse acteur Jerry Killick. Killick heeft een kinderlijke vrijheid van spelen en creëert zijn personages vanuit improvisatie. Hij is vooral theateracteur en speelde jarenlang in de dansstukken van Wim Vandekeybus. In 2020 speelde hij de hoofdrol in de debuutfilm Galloping mind van Vandekeybus. Momenteel draait hij de televisieserie The FearIndex.

T H E M A

Window biedt op verschillende manieren ruimte voor diversiteit. Om te beginnen is het een overwegend jonge ploeg waarvan een groot deel vrouwen.

De plek waar het verhaal zich afspeelt is de grootstad Brussel. Brussel straalt diversiteit uit, vele werelden komen hier samen. Het is een afspiegeling van onze samenleving. Een belangrijk thema dat behandelt wordt in Window is homoseksualiteit.

“De mooie conciërge Lea confronteert Sam met haar seksualiteit. Homoseksualiteit is een terugkerend thema in mijn werk. Ik maak zelf deel uit van de queer gemeenschap en heb mijn seksualiteit lang verborgen gehouden. Daarom vind ik het belangrijk om verhalen te vertellen die bijdragen aan een genormaliseerde voorstelling hiervan.”

Lea doet de toeschouwer stilstaan bij de evolutie die België tot hiertoe onderging op gebied van homorechten. Dit in tegenstelling tot de meeste Afrikaanse landen waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is. Lea representeert de LGBTQIA+ vluchtelingen. Ze behoren tot de meest kwetsbare vluchtelingen ter wereld.

C I N E MA T O G R A F I E

Grimm Vandekerckhove is een Belgische DOP die bekend staat om zijn rauwe en intieme beeldtaal. Na verschillende bekroonde kortfilms draaide hij in 2019 ook de ‘Quinzaine des Réalisateurs’ geselecteerde film GHOST TROPIC van Bas Devos. Zijn cinematografie is glorieus zonder opzichtig te zijn. Hij houdt er van dicht op de huid van zijn personages te zitten en op die manier de emoties te vatten.

S L O T

Window is een pleidooi voor identiteit en het beschermen ervan. De film gaat over wankelen en veerkracht. Alle personages leven geïsoleerd. Sam zigzagt tussen hen in en verbindt hen met elkaar. Als een moderne parabel toont Window ons universele verlangen naar verbondenheid.

De film steunen kan hier.

Bekijk ook

Ruth Beeckmans over Aller/Retour!

Aller/Retour ging al in avant-première op Filmfestival Oostende op 02/02, vanaf vandaag is de film te …