IKL – Anthony Schatteman over ‘Dag Vreemde Man’

Al wie regelmatig op een filmset komt, kent Anthony Schatteman.  Daar kom je hem in allerlei nuttige hoedanigheden tegen.  Het is duidelijk : de toekomst van Anthony Schatteman ligt op een filmset.  Na ‘Kus me zachtjes’, een ambitieuze film die hem tal van internationale prijzen opleverde, pakte hij vorig jaar in het kader van ‘Follow Me’ uit met de nobudget-kortfilm ‘Volg mij’, en nu is er de langverwachte derde : ‘Dag Vreemde Man’.  En hoe druk hij het ook heeft, Anthony is iemand op wie we altijd kunnen rekenen voor commentaar of toelichting.  Of zoals nu, om onze vragenlijst in te vullen. Bedankt Anthony!

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Het idee van deze film is tot stand gekomen na het zien van de voorstelling ‘Gardenia’ van Alain Platel.Ik begon me af te vragen hoe de levens van deze personages er achter de schermen zouden uitzien. Zo is het verhaal van Arthur ontstaan.


2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?
Arthur is een alleenstaande vader en doet er alles aan om zijn zoontje Max zo goed mogelijk op te voeden. Alleen heeft hij moeite om dit leven te combineren met zijn carrière als dragqueen.

 


3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?
Ik heb de personages geschreven op basis van de acteurs met wie ik wou werken. Ook wist ik dat Brecht een ideale DOP zou zijn voor dit project, daarom ben ik naar hem gestapt met de vraag of hij wou meewerken.
4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Deze film is gemaakt met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

5) Waar hebt u gedraaid?

We hebben voornamelijk gedraaid in Gent, aan de Muide. Een stille en verlaten kant van de havenbuurt waar een zeer mooie sfeer hangt.

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKFL?

‘Dag Vreemde Man’ is na mijn twee voorgaande films de derde film op rij die geselecteerd is voor de Vlaamse Competitie! Het is elke keer de start geweest van een zeer mooi festivalparcours, dus het is uiteraard zeer fijn om hier te mogen staan.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

In 2012 stond ik er met mijn masterfilm ‘Kus Me Zachtjes’ waarmee we de HUMO-award hebben gewonnen. Vorig jaar ging ‘Volg Mij’ hier in première.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen zich wel eens heeft willen vermommen in een ander personage om de realiteit te proberen ontvluchten! Hierdoor denk ik dat iedereen wel iets zal herkennen van zichzelf in mijn personages.

 

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Het IKL-Leuven is een goed begin!

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Elke kortfilm is een stapje dichter bij het volgende project. Dus de langspeler zal niet lang meer op zich laten wachten!

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

www.anthonyschatteman.be
www.facebook.be/dagvreemdemanshortfilm

 

Bekijk ook

Het programma van Anima 2023 staat online!

Het festivalteam onthulde vandaag trots het programma van Anima 2023. Ze kijken ernaar uit jullie te …