In quarantaine met… Sarah Marks!

Sarah Marks

Producente Sarah Marks is samen met Bart Van Langendonck de drijvende kracht achter de fictie-afdeling van productiehuis Savage Film. Recente films die zij produceerden zijn D’Ardennen van Robin Pront, Rundskop & Le Fidèle van Michael R. Roskam en De Patrick van Tim Mielants. Momenteel liggen de opnames van de debuutfilm van Jeroen Perceval wegens de coronamaatrdegelen helaas stil. Ook in de startblokken bij hen staan Het Smelt van Veerle Baetens, de biopic van Sylvia Kristel door Michael R. Roskam en last but not least Dropshot van Tom Barman. We vroegen Sarah Marks wat zij zoal doet tijdens de corona-lockdown…

Sarah Marks

Welke films wil jij dezer dagen (her)bekijken?
Een film die ik ongeveer jaarlijks bekijk wanneer ik de tijd vind is Songs From The Second Floor van de Zweedse regisseur Roy Andersson. De manier waarop hij in zijn films een dystopische samenleving portretteert is ook vandaag weer razend actueel. We Need To Talk About Kevin van Lynne Ramsay met Tilda Swinton in de hoofdrol, is een film die me al lang achtervolgt nadat ik hem de eerste keer zag, heel donkere tragedie maar uitzonderlijk sterk en beklijvend. Om in het thema van quarantaine te blijven kan ik Dogtooth van Yorgos Lanthimos dan weer ten zeerste aanbevelen.
Als ik door mijn DVD collectie ga, kom ik Een Ander Zijn Geluk van Fien Troch tegen, die ga ik zeker nog eens bekijken. Daarna kijk ik ook nog eens naar Home, één van mijn favorieten van de laatste jaren. Om daar dan nog een blockbuster aan toe te voegen waar ik steeds weer erg van geniet kies ik voor The Truman Show. Voor de fans van Jim Carrey is de documentaire Jim and Andy: The Great Beyond een absolute aanrader!

Welke films moeten kinderen zeker zien?
Voor kinderen, en hun ouders, kan ik Isle Of Dogs van Wes Anderson aanraden, die had evengoed hierboven kunnen staan. Bekijk ook zeker de extra’s en making of. Een andere aanrader is The Witches, een verfilming van het gelijknamige boek van Roald Dahl, mooie maar ook griezelige herinnering uit mijn kindertijd, perfect om dicht bij elkaar te kruipen voor wie mag. Dit alles kan je doorspoelen met Cloudy With A Chance Of Meatballs, puur plezier!

Welke boeken wil jij (her)lezen?
Nu ik eindelijk (een beetje meer) tijd heb gevonden om te lezen herlees ik momenteel ‘Voorbij waren al die dagen gegaan’ van Sophie Kurpershoek. Ik werk met Sophie aan haar kortfilm Wacht die we komende zomer willen draaien. Een ander boek waar ik naar uitkijk om het verder te lezen zijn de memoires van Beryl Markham ‘Westwaarts met de nacht’. Verder op het lijstje staan nog ‘My year of rest and relaxation’ van Ottessa Moshfegh en ‘Normal people’ van Sally Rooney. Daarnaast kijk en lees ik ook graag kunstboeken: ‘Revelations’ van Diane Arbus, ‘Scrap Book’ van Henri Cartier-Bresson, ‘The Shape of Time’ van David Claerbout en vorige week kreeg ik van een vriendin ‘Edges’ van Harry Gruyaert opgestuurd voor mijn verjaardag.

Wat vind jij bingewatchwaardige series?
Wat bingewatch-waardige series betreft, het momentum en de klik moet er zijn, maar waar ik echt van genoten heb is Big Little Lies en The Morning Show, niet toevallig beide met en geproduceerd door Reese Witherspoon. Dan is er nog de tragikomische animatieserie Bojack Horseman, voor mij alvast enorm vernieuwend. Wie dan nog tijd heeft en, je weet maar nooit, Breaking Bad nog niet gezien heeft, zeker doen. The Handmaid’s Tale zou ik ook nog willen aanraden, al kan het ook nogal beangstigend werken, over dystopie gesproken…

Wat zijn jouw favoriete gezelschapspellen?
Het enige gezelschapspel dat ik in huis heb is Carcassonne maar ondertussen ben ik de spelregels al wel vergeten denk ik.

Welke podcasts, radio- en tv-programma’s wil jij zeker niet missen?
Voor wie het toch nogal moeilijk heeft met deze bizarre realiteit, kan ik het absurde universum of soapserie ‘De Poepslinger of De Werkelijkheid’ van Antwerps kunstenaar Dennis Tyfus aanraden. Te beluisteren op Radio Centraal 106.7 fm, elke zaterdag tussen 14u en 15u of te streamen via de website.
Elke middag probeer ik iets voor 13u af te stemmen op Radio 1 voor de woorden van Nico Dijkshoorn, je kan dat stukje van ‘Nieuwe Feiten’ ook apart beluisteren op de website.

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …