Jan Matthys plant filmdebuut met debuutroman

Jan Matthys, samen met Jan Eelen al jaren dé regisseur van de betere tv-series in Vlaanderen, heeft plannen om een film te maken.  Dat kraaide Griet Op de Beeck uit van de pret op haar Facebook-pagina vanmorgen.  Ze kon haar enthousiasme even niet intomen. Begrijpelijk.  Geweldig nieuws ook voor elk van ons allen, want haar boek ‘Vele Hemels Boven de Zevende’ is inderdaad een zeer mooi verhaal dat wondermooi geschreven is. En Jan Matthys is inderdaad een straffe kerel.  ‘De Smaak van de Keyser’, ‘Quiz Me Quick’ en binnenkort ook ‘In Vlaamse Velden’ zijn reeksen van zijn hand.

Makkelijk zal het niet zijn om dit boek tot een film te bewerken, want het verhaal wordt op een aparte manier verteld.  In monologen van 5 verschillende personages, die zoals de flaptekst het zegt ‘meer met zichzelf vechten dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk’.  De vijf mensen die met elkaar verbonden zijn door bloed-en andere banden vertellen hun verhaal.  En zo wordt het globale verhaal ook verteld.  Er gebeuren dingen in de levens van het vijftal die een impact hebben op allen van hen.  Allen, dat zijn het twaalfjarige meisje Lou, haar tweeënveertigjarige moeder Elsie, haar zesendertigjarige zus Eva, de zesenveertigjarige Casper en Jos, eenenzeventig en vader en Eva en Elsie.

Het boek is pas begin dit jaar bij Prometheus uitgekomen, op 31 januari om precies te zijn, en werd zowat overal op gejubel onthaald.

‘Ik zie het boek echt als materiaal,’ zegt Griet Op de Beeck in een eerste reactie. ‘Een kans om met en voor Jan weer iets anders te vertellen.  Bijzonder hoe we nu al volop over de dingen aan het spreken zijn.  En ik wou al lang eens een scenario schrijven. Dat trok. Ook na al die jaren in het theater. Ik kijk er zo naar uit allemaal.’

Griet Op de Beeck werkte tien jaar als dramaturge voor onder meer het Toneelhuis en Compagnie De Koe. Sinds 2008 schrijft ze wekelijks een column in De Morgen en maakt ze interviews en reportages voor DM-weekendbijlagen.

Als u wilt weten of het boek beter is dan de film, zult u nog een poosje wachten op die film. Maar het boek ligt nu dus in de winkels.  Lezen!

Bekijk ook

Hotel Centaur zoekt hulp!

De Grieks-Belgische kortfilm Hotel Centaur heeft jouw hulp nodig.  De opnames van de film zijn …