‘Koning van Katoren’ zoekt locatie in België

Als u eind vorige eeuw in het lager middelbaar zat in België of Nederland, dan is de kans groot dat u ooit ‘Koning van Katoren’ hebt moeten of mogen lezen.  Het boek van Jan Terlouw is wereldberoemd in de Lage Landen.  En als het van regisseur Ben Sombogaart afhangt, dan gaat het verhaal nog een eeuwigheid mee.  Op 20 april begonnen in Italië de opnamen van de film in Rome.  Sombogaart draait ook nog in Afrika, Nederland en ook in België.  En voor een deel van de opnamen die hier moeten plaatsvinden, is hij nog op zoek naar locaties.  U kunt hem daarbij helpen.

 

Mingus Dagelet en Abbey Hoes spelen de hoofdrollen in het bekende verhaal van Jan Terlouw.  Bekend verhaal, maar weet u nog waarover het gaat?  Wie zich nog goed het boek herinnert, zal meteen merken waar de zeven verschillen met de film zitten.  Het scenario vertelt het verhaal van de zeventienjarige Stach (Dagelet) die de nieuwe koning wil worden. De oude koning van Katoren is stervende en hij vertelt aan zijn vriend en kamerheer Gervaas dat zijn ministers de macht zullen grijpen wanneer hij dood is. In zijn laatste woorden smeekt hij Gervaas om een nieuwe koning te vinden. Diezelfde nacht wordt Stach geboren, die zeventien jaar later de vraag durft te stellen die niemand durfde te stellen: wat moet iemand doen om koning van Katoren te worden? De ministers zitten in het nauw vanwege de aandacht van de pers en besluiten de jonge lastpost vijf onmogelijke opdrachten te geven. Onderweg ontmoet hij de ambitieuze journalistiekstudent Kim (Hoes). Eén van de verschillen met het boek is dat de jonge Stach geen zeven, maar slechts vijf proeven dient af te leggen. Anders zou de film al te lang worden.  Maar de aanpassingen zijn gebeurd onder het goedkeurende oog van Jan Terlouw zelve, van wie eerder ook al de boeken ‘Oorlogswinter’ en ‘Briefgeheim’ werden verfilmd. Ben Sombogaart is één van Nederlands bekendste filmregisseurs.  ‘Koning van Katoren’ is zijn twaalfde langspeelfilm.  Eerder regisseerde hij onder meer ‘Isabelle’, ‘De Storm’, ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, ‘Pluk van de Petteflet’, ‘De Tweeling’ en ‘Abeltje’. Sombogaart en de zijnen zijn dus al aan het draaien.  Het ambitieuze project mag in totaal 5 miljoen euro gaan kosten.  En zoals gezegd zullen een deel van de opnamen in ons land plaatsvinden. Voor die opnamen zoekt hij nog enkele locaties.  Heeft hij al bij Location Flanders aangeklopt of één van onze vele uitstekende location scouts aangeklampt, wij weten het niet.  We spelen enkel en alleen de vraag van de productie door.

Daar is men op zoek naar het volgende :

– een jaren ’60, ’70 flatgebouwen wijk. Er mag ook wat laagbouw tussen zitten, maar geen nieuwbouw. Liefst een beetje verpauperd. Veel beton, niet te hoog (maximaal 4 a 5 verdiepingen). – In het midden moet een groot plein zitten, of een parkeerplaats waar één of meerdere wegen op uitkomen. Het geheel moet behoorlijk wijds zijn opgezet.

– Liefst geen of heel weinig bomen.

Zoals het er nu uitziet heeft de filmploeg die locatie ergens begin juni voor 2 dagen nodig.

Hebt u zo’n plek in gedachten, dan mag u het altijd laten weten aan Sander Burger. Sander is te bereiken op volgend emailadres : sanderburger@hotmail.com

 


Bekijk ook

Vacature bij Tax Shelter!

Om de groei sinds de hervorming van 2015 te ondersteunen, is Taxshelter.be op zoek naar een …