Kortfilmcompilatie ‘Belgisch Tout Court’!

Naar aanleiding van de Kortste Dag van het Jaar, 21 december, slaan de twee grootste kortfilmdistributeurs van het land de handen in elkaar.

Dalton Distribution en de Agence Belge de Court Métrage presenteren samen Belgisch Tout Court, een compilatie met de 5 beste Belgische kortfilms van het voorbije jaar.

Met selecties op grote festivals als Cannes en Berlijn deden Vlaamse, Waalse en Brusselse kortfilms heel wat stof opwaaien. Alleen geraakte dat heugelijke nieuws niet altijd voorbij de taalgrens. Daar willen Dalton en de Agence verandering in brengen!

De première van Belgisch Tout Court is de eerste stap naar een volwaardige samenwerking tussen de beiden distributeurs die de Belgische kortfilm meer vertoningskansen zal geven in het hele land. Speciaal samengestelde thematische programma’s zullen aangeboden worden aan cinema’s en culturele vertoners aan weerszijden van de taalgrens.

De 5 films:

So We Live/ Rand Abou Fakher / 2020 / 15 min
Een schijnbaar normale avond van een familie in oorlogsgebied. Het ene moment oogt heel alledaags, het andere gaat het enkel om overleven.

Stephanie/ Leonardo Van Dijl / 2020 / 14 min
Na het winnen van haar eerste internationale titel, stijgt de druk voor een 11-jarige turner. Een nieuwe mate van zelfbewustzijn dringt zich op. Hoe meer erkenning ze krijgt, hoe meer ze zich realiseert dat het spel pas begonnen is.

Sprötch/ Xavier Seron / 2020 / 20 min
Wanneer zijn partner weg is voor het werk, is het aan de nogal chaotische Tom om alleen voor hun 5-jarige zoon Sam te zorgen. Ondanks alle lijstjes en goede voornemens vergeet hij Sams gitaarles. Wanneer hij in alle haast vertrekt, raakt zijn auto iets op de oprit…

Juillet ‘96/ Michèle Jacob / 2020 / 25 min
Juli 1996. De 10-jarige Sophie brengt haar zomervakantie door met haar mama en haar nicht Laurence. Terwijl het hele land op zoek is naar twee vermiste jonge meisjes ontdekt Sophie dat dit haar laatste zomer zal zijn als kind.

Easter Eggs/ Nicolas Keppens / 2020 / 14 min
In een doodgewoon dorp gaan twee verveelde tieners op zoek naar iets buitengewoons.

Belgisch Tout Court zal exclusief te zien zijn op Dalton+ en Sooner van 21 december tot en met 31 december. Vanaf 2022 is de compilatie ook beschikbaar voor vertoners.

Bekijk ook

Opnames gestart voor Noise!

De opnames van Netflix’ nieuwe psychologische thriller Noise zijn gestart. De Belgisch-Nederlandse film is geschreven door …