Laatste keer Cannes voor Dirk Impens!

Vandaag gaat het Filmfestival van Cannes van start en het wordt een spannende editie dit jaar. Lukas Dhont wist met zijn nieuwe film Close namelijk een plekje te veroveren tussen allerlei grote namen uit de filmwereld die meedingen naar de felbegeerde Gouden Palm. Voor producent Dirk Impens, die na Dhonts speelfilmdebuut Girl ook deze film mee mogelijk maakte, zou die prijs de kers op de taart zijn van een vruchtbare carrière met vele hoogtepunten. Die loopt met Close immers stilaan ten einde.

In 2017 kondigde Dirk Impens onverwachts het einde van zijn productiehuis Menuet aan. Enkel lopende projecten zouden nog worden afgewerkt. Mede daarom is het opmerkelijk dat Close nog door het productiehuis werd gemaakt, al is dat achteraf gezien dus een goede keuze gebleken. Of die keuze Dhont en Impens ook een Gouden Palm zal opleveren op het Filmfestival van Cannes, is nog even afwachten. Ook Impens’ neef Ruben, zal weer meedingen voor de prijs dit jaar. Hij deed het camerawerk voor De Acht Bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. Vorig jaar won Titane, waarvoor hij ook de beelden maakte.

Al in 1989 produceerde Dirk Impens zijn eerste film. Meteen werkte hij daarvoor samen met één van Vlaanderens grootste regisseurs: Robbe De Hert. Zijn Blueberry Hill sleepte al snel een aantal prijzen in de wacht, maar het bleef niet bij dit eerste succesverhaal voor Impens.

Een jaar later richtte die namelijk zijn eigen productiehuis op, Favourite Films genaamd. Later werd die naam veranderd naar Menuet, maar het doel bleef hetzelfde: succesvolle televisiereeksen en films produceren. Daarvoor sloeg Impens de handen in elkaar met enkele van de bekendste regisseurs uit Vlaanderen.

Er volgde een samenwerking met Stijn Coninx voor Daens (1992), een met Jan Verheyen voor Team Spirit (2000) en een langduriger partnerschap met Felix Van Groeningen. Die laatste maakte met de steun van Impens onder meer De Helaasheid der Dingen (2009), The Broken Circle Breakdown (2012) en Belgica (2016) voor hij naar Amerika trok om er Beautiful Boy te regisseren.

Met vele van zijn producties wist Impens prijzen in de wacht te slepen. Daens, The Broken Circle Breakdown en Lukas Dhonts Girl werden zelfs genomineerd voor een Oscar, en ook de tv-series die productiehuis Menuet afleverde, bleken een succes (Code 37, In Vlaamse Velden, De Bende van Jan de Lichte…). Bovendien is Impens in Cannes geen onbekende.

In 1995 produceerde hij namelijk Manneken Pis, het langspeeldebuut van Frank Van Passel dat in Cannes geselecteerd werd voor de Semaine de la Critique en er meteen enkele prijzen kon verzilveren. Veertien jaar later werd De Helaasheid der Dingen van Felix Van Groeningen opgenomen in de Quinzaine des Réalisateurs en bekroond met de Prix Art et Essai.

Ook Lukas Dhont werd al eens geselecteerd voor Cannes met Girl, dat in 2018 op het festival in wereldpremière ging. De film won onder meer de Caméra d’Or, de prijs voor beste langspeeldebuut. Met zijn tweede film en opnieuw met Dirk Impens als producent maakt Dhont nu dus opnieuw kans in Cannes, maar dan in de Officiële Competitie.

Synopsis Close
Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Hieronder vind je een lijst van enkele belangrijke films die door Dirk Impens werden geproduceerd en waar je momenteel online naar kan kijken:

Blueberry Hill: Proximus Pickx

DaensProximus Pickx / Sooner

Manneken PisSooner

Team Spirit: VTM Go

De Helaasheid der Dingen: Proximus Pickx / Sooner / Telenet TV / Streamz

The Broken Circle Breakdown: Proximus Pickx / Sooner / Telenet TV / VTM Go / Streamz

Belgica: Proximus Pickx / Telenet TV / VTM Go / Streamz

Girl: Sooner/ Streamz / Netflix

Close gaat in première op het Filmfestival van Cannes op 26 mei, 28 mei komen we te weten of hij met de Gouden Palm gaat lopen.

Bekijk ook

Cinevillepas gelanceerd!

De Cinevillepas is gelanceerd in drie onafhankelijke bioscopen in Brussel en anderen volgen binnenkort. De …