Home / Nieuws / ’Malakim’ van Frederike Migom bekroond als beste fictie kortfilm in Shanghai

’Malakim’ van Frederike Migom bekroond als beste fictie kortfilm in Shanghai

’Malakim’ van Frederike Migom heeft de prijs voor beste fictie kortfilm weggekaapt op de 17e editie van het Shanghai International Film Festival (14 – 22 juni). De driekoppige jury was het unaniem eens over de keuze en had veel lof voor de prestatie van de jonge acteur Vincent Collin. “Het is een mysterieuze maar zachte film met een hoopvol einde.” vertelde het juryrapport.

Het internationale filmfestival van Shanghai (SIFF) werd in 1993 opgericht en is het grootste filmevent in het Aziatisch Pacific gebied. Ze worden ook als enige filmfestival in China erkent door de Internationale Federatie van Film Producenten (FIAPF). Het festival heeft vier secties: de officiële competitie die de Golden Goblet Award uitreikt, de Asian New Talent Award en het Panorama luik, waar deze editie ook twee Vlaamse langspeelfilms werden vertoond: ’Marina’ van Stijn Coninx en ‘Het Vonnis’ van Jan Verheyen. Het vierde programma is de Mobile SIFF kortfilm competitie, met onder meer prijzen voor beste animatie, documentaire en fictie.

Dit jaar werden er meer dan 2.000 films van 100 verschillende landen verzonden naar de verschillende competities van het festival. “Ongeacht hun onderwerp of stijl, stimuleren en inspireren deze films omdat ze via beeld en verhaal ons aan verschillende culturen blootstellen.” aldus de programmatoren.

In ’Malakim’ botst Tom, een eenzame elf-jarige jongen, tijdens een wandeling op een levend standbeeld. Ondanks verschillende pogingen om het beeld in beweging te brengen blijft de engel stilstaan. Tom, kwaad en wanhopig op zoek naar aandacht, daagt hem uit.

De hoofdrollen worden vertolkt door Vincent Collin, Ina Geerts, Ehsan Hemat en Poppe Boonstra. De fotografie was in handen van Laurens De Geyter. Ward Geerts stond in voor de montage terwijl Peter Baert de muzikale score voor zijn rekening nam. ’Malakim’ werd geproduceerd door Frederike Migom en Lise Lambert.

’Malakim’ is op 6 augustus ook nog te zien op Theater aan Zee in Oostende.  Intussen is Frederike Migom volop bezig aan de voorbereiding van ’Ngombe Coiffure’, haar volgende kortfilm.

Bekijk ook

‘Girl’ genomineerd voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement

‘Girl’, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is bij de tien genomineerden voor de LUX Filmprijs …