Op de première van De Acht Bergen in Cannes!

Op 18 mei ging De Acht Bergen in première op het filmfestival van Cannes, 28 mei wonnen ze daar de juryprijs.

Regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch waren de eersten van de vier Belgische producties in Cannes dit jaar. Naast de regie namen van Groeningen en Vandermeersch ook het scenario voor hun rekening, met een adaptatie van de bestseller van Paolo Cognetti. Voor Felix van Groeningen is het de tweede keer, na ‘De helaasheid der dingen’ in 2009 in de Quinzaine, dat zijn film in Cannes vertoond werd.

Synopsis
DE ACHT BERGEN is het verhaal van de vriendschap tussen Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en één uit de bergen. Ze sluiten vriendschap als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als koninkrijk. De kinderen worden mannen, hun levens strekken zich uit. Ze verliezen elkaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, zwerft Pietro door de wereld. Een tocht in liefde en eenzaamheid, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

De week na hun première volgden ook nog de wereldpremières van Tori et Lokita van de gebroeders Dardenne, Rebel van Adil El Arbi en Bilall Fallah en Close van Lukas Dhont.

Zaterdag 28 mei werden de prijzen uitgedeeld. The eight mountains won de PRIX DU JURY, Close de GRAND PRIX en Tori et Lokita de PRIX DU 75e FESTIVAL.

Bekijk ook

Cinevillepas gelanceerd!

De Cinevillepas is gelanceerd in drie onafhankelijke bioscopen in Brussel en anderen volgen binnenkort. De …