Home / Nieuws / Op de set / Prachtige cast voor het langspeelfilmdebuut van Eva Cools

Prachtige cast voor het langspeelfilmdebuut van Eva Cools

Eva Cools heeft vandaag de cast voor haar speelfilmdebuut ‘Cleo’ bekendgemaakt. De hoofdrol wordt vertolkt door Anna Franziska Jäger, dochter van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Voor Anna Franziska is dit de derde filmrol na ‘My Queen Karo’ (2009) aan de zijde van Matthias Schoenaerts en Déborah François en ‘Booster’ van Daniel Lambo (2014). De hoofdcast van ‘Cleo’ bestaat verder uit Yolande Moreau (‘Le tout nouveau testament’, ‘Séraphine’), Natali Broods (‘Façades’, ‘Tabula Rasa’), Martha Canga Antonio (‘Black’), Ishaq El Akel, Lucie Debay (‘King of the Belgians’), Roy Aernouts (‘De Behandeling’).

Bijrollen zijn weggelegd voor Jan Hammenecker (‘Beau Séjour’, ‘Home’), David Murgia (‘Rundskop’, ‘Dode hoek’) en Koen De Sutter (‘Cordon’)

De eerste Vlaamse film voor Yolande Moreau

Voor Yolande Moreau is het de eerste film ooit met een Vlaamse regisseur.  Zelf lanceerde ze destijds Wim Willaert als acteur in ‘Quand la mer monte’. Ze woont in Normandië en aanvaardt eigenlijk niet veel projecten meer, zo vertelde ze bij de voorstelling van de cast.  Maar Eva Cools wist haar in te pakken en ook haar script vond ze aandoenlijk.  Yolande vertelde ook nog dat ze destijds eigenlijk in ‘Hasta La Vista’ zou meespelen, maar dat ze op het laatste moment moest afhaken wegens ziekte. “Het was lang een frustratie dat ik nooit een Vlaamse film had gedaan,” zei ze. Haar moeder is Vlaams, herhaalt ze ook keer op keer in interviews met Vlaamse regisseurs.  Moreau zal trouwens ook enkele woordjes Vlaams spreken in de film. Anna Franziska Jäger heeft ook een Vlaamse moeder : Anna Teresa De Keersmaeker.  Of ze haar om raad gevraagd heeft?  Anna kijkt nauwelijks op tijdens in interviews.  Maar ze lacht en zegt van ja : “We hebben er al over gepraat.” Ook goed om Martha Canga Antonio te zien.  ‘Cleo’ is haar eerste Belgische film sinds ‘Black’.  En ze spreekt dit keer hoofdzakelijk Nederlands in de film.  Ze speelt de rol van Mira, beste vriendin van Cleo.  “Ik heb enige tijd geleden voor het eerst Nederlands gesproken voor een camera, voor de serie ‘Over Water’, en het voelde echt raar aan. Al spreek ik in het echte leven vaker Nederlands dan Frans. Nee, het was raar.” Ze lacht en verklapt ons onderweg dat ze nu ook een Ierse film gaat doen.  Maar op de vraag welke en van wie spijt het haar al dat ze het geheim heeft prijsgegeven : “Ik mag nog niets zeggen,” lacht ze.

Het verhaal

‘Cleo’ vertelt het verhaal van een 17-jarig meisje dat een traumatisch auto-ongeval overleeft. Haar ouders kwamen daarbij om. Na die fatale nacht begint ze zichzelf te verliezen in Brussel en zoekt ze haar toevlucht tot de oudere, mysterieuze Leos. Haar vader was een gerenommeerd concertpianist en ook zij speelt al piano van kinds af aan. Hoewel ze vaak luistert naar hedendaagse muziek, vervult de piano – en dan vooral het werk van Rachmaninov – een centrale plaats in Cleo’s verwerkingsproces.

Eerder ontving ‘Cleo’ scenario- en productiesteun van het Vlaams Audiovisuele Fonds. In 2016 werd Eva Cools bekroond met de Visser-Neerlandiaprijs voor beste script, een prestigieuze scenarioprijs die door Nederlandse en Belgische experten wordt uitgereikt.

‘Cleo”s grote crowdfundingcampagne

Eerder lanceerden producent Lunanime, regisseur Eva Cools en dirigent Dirk Brossé al een bijzondere oproep tot crowdfunding: ze zijn op zoek naar 300 en meer muziekliefhebbers die via financiële steun willen bijdragen aan een unieke en speciale concertopname.

Op maandag 5 maart 2018 wordt in een vol concertgebouw te Eindhoven het integrale Piano Concerto no. 2 van Sergej Rachmaninov uitgevoerd door een bekende pianist en een symfonisch orkest onder leiding van Dirk Brossé. Geef uw steun vandaag nog dan geniet u op 5 maart van een hele speciale concertavond én ontdekt u wie die gerenommeerde pianist is.

Hoe steunen?

Meer details rond deze speciale crowdfundingoproep vindt u hier: www.cleodefilm.be

De opnames van ‘Cleo’ starten 24 januari 2018 en zullen 7 weken duren. Er wordt voornamelijk gefilmd in Dilbeek en Brussel.  ‘Cleo’ kwam tot stand met steun van VAF, Screen Brussels, Telenet, BE tv, Creative Europe MEDIA en Lumière.

Zie ook :

Eva Cools en haar Overpeinzingen bij de overgang

Bekijk ook

Een romantische komedie genaamd ‘Adam & Eva’

De Vlaamse Ardennen vormen het decor voor de romantische komedie Adam & Eva, een film van …