Win tickets voor DOCVILLE!

Het eerste filmfestival van 2021 komt eraan, op DOCVILLE zullen meer dan 70 documentaires te zien zijn. Omdat er ook een aantal over Afrika gaan, geeft Afrika Filmfestival daarvoor duotickets weg. 

Iedereen die het afgelopen jaar een evenement wou organiseren zat met dezelfde vraag: wat brengt de toekomst? En laat dat nu ook het thema zijn van de 17de editie van DOCVILLE, die in Leuven plaatsvindt van woensdag 9 tot zaterdag 19 juni. Op het programma staan stuk voor stuk uitzonderlijke films gemaakt door cineasten met persoonlijkheid en visie, omkaderd met inleidingen, lezingen en nabesprekingen.

Ook dit jaar zijn er ook weer enkele sterke documentaires omtrent Afrika en daar mag Afrika Filmfestival telkens 3 duotickets voor weggeven:

  • Meet the Censors: woensdag 09/06 om 20u30 in Aula Vesalius
  • Downstream to Kinsasha: donderdag 10/06 om 20u30 in Minnepoort
  • President: zondag 13/06 om 20u30 in Aula Vesalius
  • White Cube: 16/06 om 20u30 in Aula Vesalius
  • African Apocalypse: zaterdag 19/06 om 16u in ZED-Vesalius

Wil je kans maken op een duotickets? Stuur een mail en vermeld voor welke film je een duoticket wil winnen. Donderdag 3 juni worden alle winnaars verwittigd.

White Cube van Renzo Martens is een Nederlands-Belgische co-productie, in handen van Peter Krüger van Inti Films. Die deed eerder o.a. ook de productie bij Martens’ vorige film Enjoy Poverty en Rabot van Christina Vandekerckhove.

Louise Van Assche, die mee de cinematografie verzorgde van White Cube, staat ook op het festival met Hertenkoorts. De korte docu die ze samen met Griet Goelen maakte, is een onderdeel van Ket & Doc.

Met zijn controversiële documentaire Enjoy Poverty spoorde Renzo Martens in 2008 arme Congolezen aan om hun armoede te beschouwen als een waardevolle grondstof en die dan ook te exploiteren. Zijn betoog bestond eruit dat een groot deel van het ontwikkelingsgeld eigenlijk terugstroomt naar het Westen in de vorm van kantoren, jobs en aankoop van logistiek materiaal. Deze keer richt Martens zijn vlijmscherpe blik naar een onverwachte sector die volgens hem evenzeer een koloniale insteek heeft: de kunstwereld.

De aanleiding was zijn verbazing toen hij bij een vertoning van Enjoy Poverty in het Londense Tate Modern ontdekte dat het prestigieuze museum volhing met logo’s van de multinational Unilever, een bedrijf dat al honderd jaar palmolie uit Congo haalt en van wie de winst integraal naar het Westen gaat. Nu ook dus in de vorm van opbouw van musea. Renzo Martens bedenkt een plan om de welvaartstroom van richting te doen veranderen. Voormalige arbeiders van de ondertussen verlaten Unilever-plantage boetseren beelden die vervolgens in chocola worden gegoten en geëxposeerd in New York. Het geld dat de succesvolle tentoonstelling oplevert, gebruiken de arbeiders om land terug te kopen dat Unilever van hen confisqueerde. Een ontroerende documentaire die tot nadenken stemt.

 

Tickets kopen voor White Cube op 12, 16 & 18 juni kan hier en vanaf 9 juni aan de ticketbalie van Cinema ZED-Vesalius.

Bekijk ook

Hotel Centaur zoekt hulp!

De Grieks-Belgische kortfilm Hotel Centaur heeft jouw hulp nodig.  De opnames van de film zijn …