Het Filmfestival Oostende stelt zijn programma voor

Cinevox maakte de voorbije weken al geregeld wat nieuws bekend over het Filmfestival van Oostende, op de recentste persconferentie werden daar vooral wat titels aan toegevoegd.  Zo kregen we te horen dat de absurde komedie ’Liebling’ — een experimentele lowbudgetfilm van Jozefien Schepers — er te zien zal zijn, dat Koen De Graeve er de Nederlandse film ’Onder het Hart’ komt voorstellen — een film waarin hij de hoofdrol speelt — en dat ’Plan Bart van Roel Mondelaers er getoond wordt.  De film gaat er wel niet in première.  Voor de rest focust het FFO zich wat Vlaamse film betreft vooral op jong talent, op kortfilms en documentaires, is Wim Willaert als master onze gids en is er natuurlijk  de uitreiking van de Ensors, een evenement waar de hele Vlaamse filmindustrie jaarlijks naar uitkijkt.

Dat het FFO 14 niet opent met een Vlaamse film was eerder al bekend gemaakt. Maar ‘A Most Wanted Man’, de spannende spionagethriller van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn, is wel een heel mooie opener en het allereerste FFO opende ook al met een film van Corbijn, dus Corbijn is hier op zijn plaats.  Ook ’The American’, zijn tweede, beleefde trouwens zijn Belgische première op het Filmfestival van Oostende.

Met ‘A Most Wanted Man’ willen Oostende en Master Wim Willaert bovendien een hommage brengen aan topacteur en Oscarwinnaar Philip Seymour Hoffman, die eerder dit jaar overleed. De slotfilm van het festival is wel Belgisch, of deels toch. Het is een film die geproduceerd werd door de Belgische producer Paul Breuls.  het mysterieuze romantische drama ‘Third Person’ van Oscarwinnaar Paul Haggis. De film ‘Third Person’ pakt uit met een veelbelovende cast onder wie de veelvuldig bekroonde acteur Adrien Brody. Brody zal niet enkel op het Oostendse scherm te zien zijn, maar ook in levende lijve op de slotavond van FFO 14.  Hij zal uiteraard ook een ster krijgen op de walk of fame op de dijk van Oostende.

 

INTERNATIONALE COMPETITIES

De gekke Argentijnse thrillerkomedie ‘Wild Tales’ geeft dit jaar het startschot van de internationale LOOK! competitie van Filmfestival Oostende. Regisseur Damián Szifrón mixte zes korte verhalen tot één pikzwarte komedie. Vooral het visuele aspect van deze, en nog vijf andere geselecteerde films, staat in de kijker tijdens de tweede editie van de LOOK! competitie van FFO 14. Oostende trekt met deze competitie de aandacht naar het harde, professionele werk van de talenten achter de schermen.

De geselecteerde films voor de LOOK! competitie zijn: ‘Wild Tales’, ’Kreuzweg’, ‘Yves Saint Laurent’, ‘Field of Dogs’, ’Calvary’ en ’Aloft’.

FFO lanceert ook een uniek internationaal onderdeel: ‘Taste of Europe’. Veel Europese films die in eigen land grote successen boeken, bereiken nooit de Belgische zalen. Het Taste of Europe onderdeel wil hier verandering in brengen en toont zes Europese publieksfilms die de aandacht van het Belgische publiek absoluut verdienen. Een publieksjury, onder leiding van filmmaker Raoul Servais, zal de beste film kiezen.

De keuze gaat tussen de volgende zes films: ‘The Word’, ’Redirected’, ‘On The Edge’, ‘Waltz for Monika’, ‘The Priest’s Children’ en ’Tangerines’.

 

TALENT VAN EIGEN BODEM

Ook dit jaar geeft het Filmfestival Oostende talent van eigen bodem de kans om zijn werk te tonen aan het grote publiek. Zowel kortfilms als documentaires van Vlaamse filmmakers krijgen hun welverdiende plaats op het FFO 14 in Kinepolis Oostende en strijden onderling voor een Ensor.

Belgische documentairemakers wonnen al heel wat prijzen op internationale filmcompetities. Ook in Oostende strijden opnieuw 10 documentairefilms zoals ‘Red Star Line’ van Daniël Cattier en Fabio Wuytack, ‘Feel my Love’ van Griet Teck en ‘Beneath the surface’ van Alex Debreczeni, om de felbegeerde Ensor voor Beste Documentaire. De documentairejury bestaat uit producente Hanne Phlypo, docent Tom Van Herzele en natuurlijk ook de winnaar van vorig jaar Jozef Devillé.

Veel jong talent zet de eerste stappen in de filmwereld via een kortfilm. Het Filmfestival van Oostende wil ook deze frisse, verrassende en esthetische kortfilms voorstellen aan het grote publiek door hen te presenteren in het voorprogramma van een première. De kortfilmcompetitie bestaat zowel uit fictie als uit animatie. Dit jaar kreeg Oostende een recordaantal inschrijvingen waaruit een mooie selectie gemaakt werd van reeds gekende kortfilms zoals ‘De weg van alle vlees’ van Deben Van Dam en ’Cadet’ van Kevin Meul, maar ook nieuwkomers zoals ‘De Hemel geeft, wie vangt die heeft’ van Githa Hermans en ‘Perfect Kill’ van Pieter Vermeersch. De kortfilmjury staat onder voorzitterschap van regisseur Hans Herbots en bestaat uit volgende leden: actrice Ruth Becquart, scenarist Carl Joos, productiedesigner Hubert Pouille en D.O.P. Michel Baudour.

 

WALK OF FAME

Heel wat nationale, maar ook internationale filmtalenten zakken in september af naar Oostende. Dit hoog bezoek krijgt dan ook een ster op de ‘Walk of Fame’ van FFO. Wim Willaert, de Master van het filmfestival en bekend als Frank uit de succesvolle Één-reeks ‘Eigen Kweek’, zal de spits afbijten op 12 september. Andere grote namen zullen zijn voorbeeld volgen van 12 tot 20 september op de achtste editie van het Filmfestival van Oostende.  Eén van hen is Yolande Moreau, een goeie vriendin van Wim Willaert.  Moreau deed al vaker een beroep op Willaert, als acteur en componist :

 

Yolande Moreau is zowel regisseur als actrice en zal op maandag 15 september de vertoning van haar filmHenri’ bijwonen op de Franse avond van het Filmfestival. Willaert schreef de muziek voor die film. Moreau mocht al drie Césars in ontvangst nemen. Zo won ze er één voor de Beste Debuutfilm (‘Quand la mer monte…’, 2005) en twee als Beste Actrice (‘Quand la mer monte…’, 2005 & ’Séraphine’, 2009). Ze is bij het grote publiek ook bekend als Madelaine Wallace uit ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ (2001).

 

 

 

VLAAMSE FILMPRIJZEN

Filmfestival Oostende steunt talent van eigen bodem en reikt dit jaar dan ook opnieuw de ENSORS uit, in samenwerking met Flanders Image en de filmsector. De Vlaamse Films krijgen hierbij hun verdiende aandacht aan de hand van een mooie filmprijs. De ’Ensors’ worden uitgereikt op het Gala van de Ensors op 20 september 2014. Tijdens het festival leert het publiek de genomineerde films al kennen tijdens Filmcafé on Tour, een project waarbij de films getoond worden in plaatselijke volkscafés. De Vlaamse films die in aanmerking komen voor een Ensornominatie zijn:

’82 Dagen in april’ (Bart Van den Bempt)

’Booster’ (Daniël Lambo)

‘De Behandeling’ (Hans Herbots)

’Drift’ (Benny Vandendriessche)

‘Flying Home’ (Dominique Deruddere)

’Halfweg’ (Geoffrey Enthoven)

‘Het Vonnis’ (Jan Verheyen)

‘I’m The Same, I’m An Other’ (Caroline Strubbe)

‘Kampioen zijn blijft plezant!’ (Eric Wirix)

’Labyrinthus’ (Douglas Boswell)

‘Los Flamencos’ (Daniël Lambo)

’Marina’ (Stijn Coninx)

‘W. Witse de film’ (Frank Van Mechelen)

 

De genomineerden worden geselecteerd door een professionele jury, onder leiding van televisiemaker en scenarist Bart De Pauw (’Loft’, ‘Quiz me quick’). Producer Dries Phlypo, regisseur en televisiepresentator Erik Van Looy, scenarist Christophe Dirickx, cameraman Stijn van der Veken, kostuumontwerpster Kristin Van Passel, acteur en regisseur Tom Van Dyck, filmrecensent Stefaan Werbrouck, zangeres Geike Arnaert en actrice Anemone Valcke zullen samen de Vlaamse Filmprijzen uitreiken.

Zie ook :

Wim Willaert is de master

Peter Craeymeersch over het FFO

Peter Craeymeersch over de Dag van het Filmberoep op het FFO

Openingsfilm is van Anton Corbijn

Cinevoxjournaal met master Wim Willaert

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …