‘Ademloos’ laat je naar lucht happen

Daniel Lambo is altijd een geëngageerd filmmaker geweest.  Of hij fictie of documentaires draait, zonder boodschapperig te zijn, voel je altijd de hand van een maker die gelooft in een betere wereld, iemand die wil rechtzetten wat krom is.  En in ‘Ademloos’, een documentaire waarvoor hij alleen maar een stap terug hoefde te zetten in zijn jeugd, kaart hij het gewetensloze winstbejag aan van een Vlaams bedrijf dat jarenlang vele honderden mensen uit zijn omgeving de dood injoeg. Toen datzelfde bedrijf zijn activiteiten hier aan banden zag gelegd, omdat in het westen de schadelijkheid en de dodelijkheid van asbest helemaal is doorgedrongen, trok de firma naar de ontwikkelingslanden om vervolgens daar vele machteloze slachtoffers te maken.

Filmmaker Daniël Lambo groeide op tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Het gerespecteerde bedrijf zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de streek, ook Daniëls vader was arbeider en vakbondsman in de fabriek. Wanneer de eerste slachtoffers vallen, zijn er maar weinigen die het opnemen tegen het bedrijf. Ook Daniëls vader niet. Hij wil weten waarom en trekt op onderzoek. Hoewel asbest sinds ’98 verboden is in België, behoort de kwalijke stof lang niet tot het verleden. Zijn onderzoek brengt Daniël naar in een dorp in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu één van de grootste asbeststorten ter wereld. Arme mensen wonen op het stort.  Familieleden van slachtoffers in België zijn verbolgen over deze praktijken en staan de slachtoffers in India bij in hun strijd voor rechtvaardigheid en voor een propere leefomgeving. Hun droom is een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen de machtige asbestindustrie.

‘Ademloos’ vertelt een David-versus-Goliath-verhaal dat vertrekt vanuit onze Vlaamse achtertuin maar tentakels heeft tot in het verre India. De film laat zien hoe moedige enkelingen de strijd aangaan met een wereldindustrie die duizenden doden op zijn geweten heeft, maar daar geen rekenschap voor wil afleggen.

Zie ook: 

‘Ademloos’ wint publieksprijs op het MOOOV-festival

Zie ook : 

Daniel Lambo en zijn overpeinzingen bij de overgang

De trailer van ‘De figurant’ van Daniel Lambo

Daniel Lambo over ‘Booster’

Daniel Lambo over ‘Los flamencos’

Daniel Lambo over ‘Traumland’

Daniel Lambo over ‘Dry Branches of Iran’

 

Bekijk ook

Alain Platel en Mirjam Devriendt over Why We Fight!

In oktober ging Why We Fight? in première op Film Fest Gent, nu komt de documentaire …