‘Le Gamin Au Vélo’ : Zeer gegeerd en genomineerd in Amerika!!!

Net bekend : ‘Le Gamin Au Vélo’ is genomineerd in de categorie ‘Beste Buitenlandse Film’ voor de Golden Globes, de prijzen van de buitenlandse Hollywoodpers die als één van de belangrijkste indicatoren wordt beschouwd voor de Oscaruitreikingen.  De Golden Globes zijn eigenlijk de tweede belangrijkste prijsuitreikingen na de Oscars.

Maar de ironie wil natuurlijk dat ‘Le Gamin Au Vélo’ niet ingezonden is door ons land voor de Oscaruitreikingen.  Wel ‘Rundskop’ verdedigt de vaderlandse eer.  Hoe dat komt, leest u hier.  Klik op het artikel : ‘Rundskop’ wordt Belgische Oscarinzending.

Niet dat de film van Michael Roskam kansloos is. Verre van.  Variety riep de regisseur net uit tot 1 van de 10 regisseurs die Hollywood in de gaten moet houden. Dat leest u in het volgende artikel : Hollywood houdt Roskam in de gaten.

Maar het is een feit dat ‘Le Gamin Au Vélo’ tenminste al gezien is in Amerika.  De film is er uit in de betere bioscopen en wordt er verdeeld door Sundance Select. Een huis met connecties.  Op dat vlak staan de Dardennes er ook beter voor dan Roskam, die het met een kleine distributeur moet stellen. (lees daarover ook : de Amerikaanse distributeur van ‘Rundskop’).

‘Le Gamin Au Vélo’ is trouwens ook genomineerd voor de Independent Spirit Awards, dat zijn eigenlijk de Oscars van de alternatieve film, die trouwens op dezelfde dag worden uitgereikt als de Oscars.  Ook énorm prestigieus.

Dus duimen voor de Belgen in Amerika.  Het zou mooi zijn : een Golden Globe en een Independent Spirit Award voor ‘Le Gamin Au Vélo’ en dan de Oscar voor Beste Buitenlandse Film voor ‘Rundskop’.

Bij de Golden Globes zijn de tegenstanders van ‘The Kid With A Bike’ al bekend : ‘The Flowers of War’ van Zhang Yimou uit China, het Iraanse ‘A Separation’, de film van Almodovar ‘El Piel Que Habito’ en ‘In The Land of Blood and Honey’, de Bosnische film van Angelina Jolie.  Geen lichte concurrentie.  Maar de Dardennes hebben al zwaardere tegenstanders verslagen.

 

 

 

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …