Home / Nieuws / Nog 3 documentaires komen in aanmerking voor de Ensor voor Beste Documentaire

Nog 3 documentaires komen in aanmerking voor de Ensor voor Beste Documentaire

Met Docville is er in Vlaanderen al een gerenommeerd documentairefestival, maar er blijft voor veel filmliefhebbers nog altijd een diepe kloof tussen de fictiefilm en de documentairefilm.  Vaak ten onrechte. Want veel documentaires doen precies wat fictiefilms doen : boeiende verhalen vertellen op een beklijvende manier. Daarom dat het initiatief van het Filmfestival van Oostende om ook de documentaires te bekronen bij de uitreiking van de Ensors helemaal geen slecht idee. En waar vorig jaar die uitreiking nog als een aparte en veel kleinere plechtigheid werd opgevat, zullen de winnende documentairemakers nu ook tijdens het grote Gala van de Ensors hun prijs in ontvangst kunnen nemen.  De jury koos nu uit de tien genomineerde documentaires, die stuk voor stuk heel sterk zijn, drie overblijvende kandidaten op de hoofdprijs. Voor Daniël Lambo, die met ‘Los Flamencos’ ook al het festival mag openen, is deze festivaleditie echt wel een feesteditie.  Want hij is ook genomineerd in de categorie ‘Beste Documentaire’.

 

Waren genomineerd :

 

‘Dry Branches of Iran’ van Daniël Lambo

 

‘Rain’ van Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette

 

‘Cinema Inch’Allah’ van Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe

 

‘Silent Visitors’ van Jeroen Van der Stock

 

‘Behind the Redwood Curtain’ van Liesbeth De Ceulaer

 

‘Rêve Kakudji’ van Ibbe Daniëls  

 

‘OdysSea’ van Jimmy Kets

 

‘The Art of Becoming’ van Hanne Phlypo en Catherine Vuylsteke

 

‘De Koning van de Mont Ventoux’ van Fons Feyaerts

 

‘The Sound of Belgium’ van Jozef Devillé

 

‘State of Play’ van Steven Dhoedt

 

 

Deze films werden bekeken door een jury die uitsluitend uit kenners van het genre bestaat :

De jury van de Ensor voor documentaire, bestaande uit professionals uit diverse disciplines, onderwierp de genomineerden aan een grondige analyse en koos vervolgens de winnaars. Anna Van der Wee, producent en regisseur van o.a. ‘Lone Twin’ , trad op als voorzitter. Ze werd bijgestaan door documentairemaker Klara Van Es (‘Het Geheugenpaleis’) en producenten Jan Roekens (Sophimages) en Emmy Oost (‘Cassette for Timescapes’).

 

En zij selecteerden :

 

‘The Art of Becoming’ van Hanne Phlypo en Catherine Vuylsteke

‘The Sound of Belgium’ van Jozef Devillé

‘Dry Branches of Iran’ van Daniël Lambo

 

 ‘The Sound of Belgium’, gemaakt door Jozef Devillé, onderzoekt hoe een klein land in het hart van Europa een uniek geluid ontwikkelde en zichzelf zo op de wereldkaart plaatste. Het vertelt een alternatieve geschiedenis van een natie en gaat op zoek naar de geest van een land doorheen zijn muziek. ‘The Sound of Belgium’ wordt vertoond op zondag 8 september om 16u30.

De tweede genomineerde film is ‘Dry Branches of Iran’, een documentaire project van ‘Los Flamencos’ regisseur Daniël Lambo. De film reconstrueert het verhaal van een Iranese danser die wakker wordt in een cel. Hij kan zich niet herinneren hoe hij daar terecht is gekomen Stap voor stap probeert hij de gebeurtenissen te reconstrueren door fragmenten. Daniel Lambo filmde deze documentaire samen met een groep Iranese acteurs en dansers met twee smartphones.

‘The Art of Becoming’ van Hanne Phlypo is de derde film die genomineerd werd door de jury. Drie niet-begeleide minderjarige asielzoekers hopen op een toekomst in Europa. Hun verhalen zijn met elkaar verweven: Fattah probeert in Istanbul genoeg geld te verdienen voor zijn reis naar Griekenland, Saleh woont al drie jaar in Europa maar mist zijn ouders en Mamadou probeert zijn job te behouden in België hoewel hij een migrant zonder papieren is. ‘The Art of Becoming’ gaat in première op FFO13 op zondag 8 september.

De Ensor voor de beste documentaire wordt uitgereikt tijdens het Gala van de Ensors op 14 september 2013 in Kursaal Oostende.

 

Bekijk ook

Adil & Bilall ontvangen Ensor voor Beste Internationale Doorbraak!

Van 18 tot en met 22 januari wordt er elke dag een Ensor uitgereikt tijdens …